Hlavní obsah

Baroš se s Čechem rozešel smírně, Arsenal vede Premier League

Souboj dvou českých reprezentantů viděli v anglické fotbalové lize diváci na stadiónu Pompey. V dresu domácího Portsmouth nastoupil útočník Milan Baroš, který měřil své síly s gólmanem Chelsea Petrem Čechem. Utkání skončilo dělbou bodů po výsledku 1:1. Arsenal dokázal i bez zraněného Tomáše Rosického jako první celek v letošní sezóně zvítězit na půdě Manchesteru City a díky zaváhaní Manchesteru United vede tabulku s dvoubodovým náskokem.

Článek

Český reprezentační útočník Milan Baroš se vrátil po více než roce do anglické Premier League a odehrál druhé utkání v dresu Portsmouth. Víc pozornosti na sebe ale strhla druhá čerstvá akvizice v domácí ofenzívě Jermain Defoe. Ten přišel těsně před uzávěrkou přestupů z Tottenhamu a v 64. minutě jako jediný hráč Pompey dokázal překonat brankářskou jedničku mezi tyčemi londýnské Chelsea Petra Čecha. Před tím se ale již dokázala prosadit nová tvář v hostujících barvách, a nejdražší hráč fotbalové historie, Nicolas Anelka.

Za Reading nastoupil další český reprezentant Marek Matějovský. Bývalý hráč Mladé Boleslavi se v Anglii velice rychle adaptoval a dostává důvěru manažera Coppella. Ani jeden z těchto mužů se ale v sobotu příliš neradoval z domácí prohry 0:2 svého týmu s Boltonem. Reading se tak nadále pohybuje v pásmu přímého ohrožení sestupem z nejvyšší soutěže.

Ďáblové klopýtli, Kanonýři jsou v čele tabulky

Fotbalisté Arsenalu jako první v letošní sezóně anglické ligy dokázali zvítězit na hřišti Manchesteru City. Gunners v sobotu nastoupili bez zraněného českého záložníka Tomáše Rosického. Kanonýři těžili především ze hry Adebayora. Útočník z Toga nejprve sám otevřel skóre a následně hlavou přihrál kolegovi z útoku Eduardovi, jenž střelou přes hlavu přidal vítěznou branku.

Domácí sice vzápětí snížili po důrazné ráně Fernandése, ale poslední slovo měl opět Adebayor, který v závěru udeřil po rychlém brejku. Potvrdil tak výbornou střeleckou formu, když se prosadil již podeváté z posledních šesti zápasů. Celkově to byla jeho 18. branka v ligové sezóně a ztrácí jen jediný zásah na lídra tabulky střelců Cristiana Ronalda z Manchesteru United.

Svěřenci trenéra Wengera podeváté za sebou bodovali a vedou tabulku o dva body před Manchesterem United, který remizoval na hřišti zlepšujícího se Tottenhamu 1:1. Do vedení poslala domácí již ve 20. minutě největší hvězda týmu Dimitar Berbatov. Bulharský šutér tak potvrdil studie odborníků, kteří jej vyhlásili nejlepším hráčem loňského ročníku soutěže. Kritérii pro tuto volbu byly poměr kupní ceny vůči užitečnosti pro tým.

Úřadující šampióni z Manchesteru se dočkali vyrovnání až v nastaveném čase, kdy se po závaru před domácí brankou pravačkou prosadil Carlos Tevez. V brance Tottenhamu se opět představil bývalý gólman Slavie Radek Černý.

V sobotu se urodily čtyři remízy

I další dva sobotní duely skončily bez vítěze. Birmingham vedl na svém trávníku nad Derby po zásahu Larssona, hostující celek ale urval alespoň bod minutu před vypršením základní hrací doby. Šťastným střelcem byl Villa. Na stadiónu Blackburnu se diváci branky nedočkali, bod si odtud odvezl Everton. O nejtěsnějším vítězství Wiganu nad hostujícím West Hamem rozhodl chvíli před koncem prvního poločasu Kilbane. Domácí se tak posunuli ze sestupové pozice na 15. místo.

Hráči Liverpoolu dokázali po pěti utkáních bez výhry konečně naplno bodovat. Na vlastním hřišti si Reds poradili se Sunderlandem 3:0 a vyhoupli se na pátou příčku tabulky, navíc mají ještě jeden zápas k dobru. O branky domácích se v druhém poločase postarali anglický reprezentant Peter Crouch, Španěl Fernando Torres a Steven Gerrard. Čerstvě jmenovaný kapitán anglické reprezentace potrestal z pokutového kopu faul na spoluhráče Pennanta. Svěřencům Roye Keana ze Sunderlandu patří patnácté místo.

Anglická liga - 25. kolo:
Manchester City - Arsenal 1:3 (28. Fernandés - 9. a 88. Adebayor, 26. Eduardo), Birmingham - Derby 1:1 (68. Larsson - 89. Villa), Blackburn - Everton 0:0, Portsmouth - Chelsea 1:1 (64. Defoe - 55. Anelka), Reading - Bolton 0:2 (33. Nolan, 58. Helguson), Tottenham - Manchester United 1:1 (21. Berbatov - 90.+4 Tévez), Wigan - West Ham United 1:0 (48. Kilbane), Liverpool - Sunderland 3:0 (57. Crouch, 69. Torres, 89. Gerrard z pen.)

Reklama

Související témata: