Hlavní obsah

Na tragicky zesnulé "Busbyho děti" vzpomínaly tisíce fanoušků

MANCHESTER

Tisíce lidí ve středu na stadiónu Old Trafford uctily minutou ticha památku obětí 50 let starého leteckého neštěstí, které si vyžádalo 23 lidských životů včetně osmi bývalých fotbalistů Manchesteru United. Vzpomínková akce se konala přesně v 15:04 středoevropského času, tedy v čase, kdy se letadlo s "Busbyho dětmi", jak se týmu trenéra Matta Busbyho přezdívalo, po startu z mnichovského letiště kvůli hustému sněžení zřítilo.

Článek

Na své bývalé spoluhráče přišel zavzpomínat také Sir Bobby Charlton, který katastrofu přežil. "Byl to velký tým, ten nejlepší. Byla to prostě neuvěřitelná tragédie," řekl Charlton, který patří k největším legendám anglického fotbalu a nyní působí jako funkcionář United. "Je to smutný den, ale také den vzpomínání," dodal další přeživší, tehdy patnáctiletý brankář Alex Stepney.

Oficiální ceremoniál, kterého se zúčastnila většina bývalých i současných hráčů úřadujícího anglického mistra, vedl klubový kaplan John Boyers. V průběhu zazněl také vzkaz od britského prince Charlese. Jména obětí kaplan četl za doprovodu písně "The Flowers of Manchester", která byla složena krátce po nehodě.

Vzpomínková akce se konala také v Mnichově, kde se obětem poklonil předseda Bayernu Mnichov Karl-Heinz Rummenigge. "Šestý únor 1958 je černým dnem v historii Manchesteru United, ale také celého fotbalu. Jsem hrdý na to, že jsem fanouškem Manchesteru United. Lidé v Anglii vždy říkají 'Bůh ochraňuj královnu'. Já dnes říkám 'Bůh ochraňuj Manchester United'," parafrázoval název britské hymny.

Minuta ticha připomínající tragickou událost se bude držet také před večerním přátelským utkáním mezi Anglií a Švýcarskem ve Wembley. Vzpomínat se bude rovněž během nejbližšího ligového utkání Manchesteru United v derby s Manchesterem City. V něm budou hráči United oblečeni do retro dresů z dob tragédie.

K tragické nehodě došlo 6. února roku 1958, když se Manchester vracel ze čtvrtfinálového utkání Poháru mistrů evropských zemí v Bělehradu. Tehdy si remízou 3:3 zajistil postup do semifinále soutěže, která je předchůdcem současné Ligy mistrů.

Reklama

Související témata: