Hlavní obsah

Premier League zvažuje pořádání zápasů v zahraničí

LONDÝN

Vedení anglické fotbalové Premier League zvažuje, že po vzoru zámořské NFL a NHL bude hrát zápasy v cizině. Zástupci klubů po čtvrtečním setkání v Londýně oznámili, že plánují prodloužení sezóny na 39 kol, což by přidalo celkem deset zápasů, které by se konaly v zahraničí.

Článek

"Tohle 'mezinárodní kolo' je skvělá a inovativní možnost, která však musí být pečlivě prostudována," uvedl v prohlášení výkonný ředitel soutěže Richard Scudamore. "Globalizace ve sportu je velká výzva, které je třeba využít," dodal. "Nesmíme zapomenout, že kvůli kosmopolitnímu charakteru je anglická liga nejlepší na světě. Na druhou stranu ale musíme udělat všechno proto, abychom vychovávali a starali se o anglické fotbalisty už od žáčků," uvedl Scudamore.

O možnosti startů mimo Anglii se definitivně rozhodne nejdříve za rok. Podle serveru BBC by pak měla Premier League vyrazit do světa v sezóně 2010/2011, kdy se bude jednat o nové smlouvě o vysílacích právech. Zahraniční zápasy by se losovaly tak, aby v nich na sebe nemohlo narazit pět nejlepších klubů. Vedení soutěže by místa konání vybírala z předložených nabídek uchazečských měst, přičemž se očekává největší zájem v Asii, na Blízkém východě a v Severní Americe. Zájem už údajně potvrdily Peking, Tokio a New York.

Chystanému kroku vedení soutěže se nelze divit. Premier League je ve světě nesmírně populární, její zápasy jsou vysílány zhruba do 600 miliónů domácností v 202 zemích světa a například loňský listopadový duel mezi Manchesterem United a Arsenalem sledovala miliarda lidí. Podle smlouvy, která platí do roku 2010, získá liga na vysílacích právech do zahraničí 625 miliónů liber, což je zhruba trojnásobek částky z roku 2001.

Reklama

Související témata: