Hlavní obsah

Tottenham si před zápasem se Slavií zastřílel proti poslednímu Derby

LONDÝN

Gólman Radek Černý vychytal ve 26. kole anglické Premier League čisté konto na hřišti posledního Derby County. Pomohl tak Tottenhamu, který se ve čtvrtek utká s pražskou Slavií v Poháru UEFA, k jasné výhře 3:0. Barošův Portsmouth zvítězil v Boltonu 1:0. Českého fotbalistu po prvním poločase vystřídal zkušený Nwankwo Kanu. Marek Matějovský sice odehrál celý zápas v záloze Readingu, ten ale prohrál na hřišti čtvrtého Evertonu 0:1.

Článek

Beznadějně poslední nováček Derby County prohrál se zvedajícím se Tottenhamem jasně 0:3. V dresu Kohoutů se trefily obě největší postavy týmu, Robbie Keane a střídající Dimitar Berbatov, posledním střelcem byl další muž z lavičky Younes Kaboul. Černý opět dostal důvěru španělského manažera Juande Ramose, za což se mu odvděčil vychytanou nulou. Tottenham, který se ve čtvrtek utká s pražskou Slavií v Poháru UEFA, momentálně okupuje jedenáctou příčku ligové tabulky. Černý se tak v příštím týdnu postaví svému bývalému zaměstnavateli, z Edenu totiž do Anglie zamířil.

S Milanem Barošem se v ofenzívní vozbě Pompey opět představila i další čerstvá posila devátého celku soutěže Jermain Defoe, který se v minulém zápase proti Čechově Chelsea uvedl důležitou trefou. Český forvard byl za bezbrankového stavu o poločasové přestávce vystřídán, jeho místo zaujal zkušený Nwankwo Kanu. Ten na začátku 81. minuty přiťukl v pokutovém území spoluhráči Lassanovi Diarrovi, který vstřelil jedinou braku utkání.

Carew se trefil třikrát do sítě Newcastlu 

Manažer Aston Villy Martin O´Neill si jistě mne ruce nad tím, jak výhodný obchod uskutečnil na začátku minulého roku. Tehdy vyměnil Baroše s Lyonem za jiného útočníka Johna Carewa. Tomu se v novém dresu daří rozhodně lépe, než nejlepšímu střelci Eura 2004, kterého francouzský mistr poslal na hostování zpět do Anglie. Formu potvrdil norský střelec v domácím zápase proti tápajícímu Newcastlu, trefil se třikrát a výrazně se tak podílel na výhře svých barev 4:1.

Daleko lépe přitom do zápasu vstoupili hosté, kteří v prvním poločase kontrolovali hru a od čtvrté minuty vedli brankou anglického reprezentanta Michaela Owena. Brzy po příchodu z kabin se ale dokázal prosadit Bouma, který svou střelou překvapil brankáře Givena. Druhou branku domácích vsítil Carew hlavičkou po rohovém kopu a následně musel hostující gólman střídat. Jeho náhradníka Harpera překonal vytáhlý Nor ještě dvakrát, nejprve opět hlavou po rohovém kopu, v 90. minutě pak zkompletoval hattrick proměněnou penaltou.

Newcastle po dobrém vstupu do sezóny nezadržitelně klesá tabulkou anglické ligy, jeho pád nedokázaly zastavit ani změna trenéra a několik hráčských rošád. Jedna z nich se týkala i českého reprezentačního stopera Davida Rozehnala, který byl poslán na hostování do italského Lazia Řím. Svěřenci nového kouče Kevina Keegana nedokázali zvítězit ani v devátém zápase v řadě a jsou třináctí.

Matějovský nastoupil, Reading ale prohrál 

Další český hráč, který v tomto týdnu absolvoval reprezentační přípravu na Kypru, Marek Matějovský, dostal od začátku důvěru manažera Coppella v duelu svého Readingu na půdě čtvrtého Evertonu. Jeho tým mohl jít do vedení již ve čtvrté minutě, Dave Kitson ale po centru Shoreye hlavičkoval nad břevno. Těsně před přestávkou se na druhé straně vedlo podobně po rohovém kopu australskému šutérovi Timu Cahillovi.

Po změně stran přidal domácí favorit na obrátkách a po sérii rohových kopů trefil tři body pro Everton obránce Phil Jagielka. Matějovský, který se v závěrečné snaze o vyrovnání několikrát postavil k rozehrání standardní situace, odehrál celý zápas a sledoval tak, jak jeho spoluhráč Stephen Hunt v nastaveném čase hlavou spálil poslední šanci Readingu na vyrovnání.

Chelsea s reprezentační gólmanskou jedničkou Petrem Čechem se v neděli utká ve šlágru kola s Liverpoolem, mistrovský Manchester United čeká městské derby s týmem City. Rosického Arsenal, který zatím vévodí tabulce Premier League, hostí v pondělní dohrávce devátý Blackburn.

Anglie - 26. kolo
Aston Villa - Newcastle 4:1 (50., 72. a 90. z pen. Carew, 47. Bouma - 4. Owen), Bolton - Portsmouth 0:1 (81. Diarra), Derby - Tottenham 0:3 (68. Keane, 81. Kaboul, 90. Berbatov z pen.), Everton - Reading 1:0 (62. Jagielka), Middlesbrough - Fulham 1:0 (11. Aliadiere), Sunderland - Wigan 2:0 (42. Etuhu, 74. Murphy), West Ham United - Birmingham 1:1 (7. Ljungberg - 16. McFadden z pen.).

Reklama

Související témata: