Hlavní obsah

Angličtí fanoušci vyhrožují bojkotem sponzorů

LONDÝN

Záměr vedení Premier League na zahraniční expanzi se pranic nelíbí anglickým fanouškům. Pokud by vedení soutěže přidalo jedno kolo, v němž by se soupeři losovali a hrálo by se od sezóny 2010/11 i v cizině, budou příznivci bojkotovat výrobky sponzorů soutěže. V pondělí to oznámila vlivná fanouškovská organizace The Football Supporters Federation (FSF).

Článek

Organizace, která sdružuje 142 tisíc nejvěrnějších fanoušků všech prvo- a druholigových anglických klubů, v pondělí také spustila kampaň No to game 39 (Ne 39. kolu), která zahrnuje i rozsáhlou petiční akci. Během prvního odpoledne ji podepsalo přes sedm tisíc příznivců. Vedení organizace také oslovilo vedení banky Barclays, titulárního sponzora Premier League.

"Je to naprosto zbytečný návrh. Už teď jsme nejbohatší ligou na světě a umíme zaplatit jakéhokoli hráče. Tyhle peníze poslouží jen k růstu zisku majitelů," namítají fanoušci.

Díky příjmům od sponzorů vydělají zejména nejbohatší kluby

I když se prý příjmy z televizních práv a vstupenek rozdělí rovnoměrně mezi všech 20 ligových klubů, díky příjmům od sponzorů vydělají opět zejména ty nejbohatší kluby. "Navíc, když někdo chodí desítky let každých 14 dní na svůj klub, má za ním teď letět přes půl světa? Je to nesmysl, hříčka pro ty nejbohatší," vysvětluje kampaň na webových stránkách FSF její vedení.

Pokud se skutečně začne hrát mimo Anglii, budou se muset sponzoři ligy vyrovnat s bojkotem svých výrobků. V současnosti by se to dotklo vedle Barclays i pivovaru Anheuser-Busch, oděvního gigantu Nike, výrobce energetických nápojů Lucozade či žvýkaček Wrigleys. Dopad případného bojkotu si netroufají odhadnout ani britská média, nicméně by se zřejmě týkal minimálně zmíněných 142 tisíc sdružených fanoušků a jejich rodin.

Daykin ohlásil protestní akce

"Všichni sponzoři spojují své jméno s Premier League proto, aby vytěžili z jejího renomé. To je v pořádku, ale musejí také počítat s případnou zodpovědností za její negativní kroky," prohlásil mluvčí FSF Peter Daykin. Zároveň ohlásil protestní akce.

Zatímco bude vedoucí exekutivy Premier League Richard Scudamore o víkendu vyjednávat s FIFA o souhlasu se zápasy mimo Anglii, fanoušci budou na stadiónech zřejmě protestovat. "Anglický fotbal nedělají výjimečným ani tak hráči, jako spíš fotbalem posedlé publikum. Pokud to bude někdo zkoušet napodobit jinde, je to jako odvézt London Bridge do Arizonské pouště, odvézt tam turisty a tvrdit jim, že byli v Londýně," vtipkují na účet svazového projektu fanoušci.

Očekává se, že FIFA projektu nezabrání. Scudamore se opírá o precedens mezinárodních zápasů, hraných také v některých případech na neutrální půdě. K nim je sice zapotřebí pouze souhlas vedení FIFA, obvykle jim však nebrání. Vedení FSF ale očekává, že se mohou zainteresované státy bránit, protože utkání Premier League budou ubližovat zájmu o jejich národní soutěže.

Reklama

Související témata: