Hlavní obsah

Černý: Spoluhráči si pořád pletou Slavii se Spartou

Jan KrůtaSport.czPrávo

Brankář Radek Černý si užívá v anglickém Tottenhamu roli jedničky a již se těší na pohárový duel proti Slavii, kde zná mnoho lidí okolo fotbalu a Prahu stále považuje za svůj domov. "Jsem zvědav, jak mě fanoušci přijmou, bude to pro mě speciální zápas. Pokud bychom neuspěli, pro klub by to bylo obrovské zklamání. Jediným cílem je postup, ale já dobře vím, že to tak jednoduché nebude," řekl Černý v rozhovoru pro Právo.

Článek

Tottenham je rozjetý, vyhráli jste 3:0 na hřišti Derby. Je to varování pro Slavii, s níž hrajete ve čtvrtek Pohár UEFA?

Já bych to zas tak nepřeceňoval. Začátek se nám moc nepovedl, první půle byla vyrovnaná. Po přestávce změnil trenér taktiku, Keane dal gól, a když jsme přidali druhý, už jsme měli zápas pod kontrolou. Výhra 3:0 vypadá jednoznačně, ale rozhodně to nebylo tak, že jsme soupeře celý zápas válcovali.

Jak se cítíte jako jednička? Trenér vás do branky již delší dobu staví na úkor Robinsona.

Užívám si to pořád stejně. I proto, že tady si nikdo nemůže být ničím jistý. Nikdo nemá místo pod penzí a před každým zápasem se s napětím čeká, kdo nastoupí v základu.

Tottenham plánoval, že v zimním přestupním termínu přivede nového gólmana, ale nedošlo k tomu. Takže vám vše nahrává do karet.

To nevím. Ono se spekulovalo o řadě jmen. Klub má dost dobrých brankářů, naše trojka Ben Alnwick je teď na hostování v Leicesteru. To je šikovný kluk, je v anglické reprezentační jednadvacítce. Já se snažím chytat, jak nejlíp umím, a neřeším, co bude.

V létě vám končí smlouva. Nabídne vám klub novou?

Zatím nikdo neví, jaké změny přijdou po sezóně. Jestli zůstane Robinson, jestli přijde někdo jiný. Soustředím se na sebe a uvidíme, jak to dopadne.

Není na vás Robinson teď naštvaný, když chytáte místo něj?

Náš vztah je pořád stejný. Jsme stejní kamarádi jako v době, kdy jsem na lavičce seděl já. Nemáme spolu jediný problém. Ale dokážu si představit, že to nese špatně, i když do jeho pocitů nevidím. Byl jedničkou v anglické reprezentaci, ale v klíčovém zápase kvalifikace proti Chorvatům chyběl. Kdyby chytal, tak neprohráli a postoupili na mistrovství Evropy. Za tím si stojím. Teď ho nový trenér Capello opomenul v nominaci na Švýcarsko.

V příštím zápase vás čeká Slavia, v jejímž dresu jste odehrál podstatnou část kariéry.

Moc se těším a jsem zvědav, jak mě fanoušci přijmou. Ve Slavii znám spoustu lidí kolem fotbalu, Praha je pořád můj domov, takže to pro mě bude speciální zápas.

Dostanete se v sezóně do Prahy často?

Moc ne, maximálně na den nebo dva. Rodinu mám v Anglii, takže ani nemá smyl jezdit na otočku do Prahy. Ale teď bych se rád zdržel. O víkendu máme volno, liga se nehraje, tak mi to snad trenér dovolí.

Tottenham je jasným favoritem. Přijímáte tuto roli?

Ono je to s těmi papírovými favority trochu ošidné... Ale řeknu to jinak: pokud bychom neuspěli, pro klub by to bylo obrovské zklamání. Jediným cílem je postup, ale já dobře vím, že to tak jednoduché nebude. Znám Slavii z našeho týmu suverénně nejlíp a dobře vím, jak na podzim hrála dobře.

Vzpomene si i trenér Ramos na Slavii? V zápase Ligy mistrů ve Španělsku proti ní vedl Sevillu, pak odešel k vám.

Určitě má informací dostatek, navíc lidi z Tottenhamu sledovali Slavii i v přípravných zápasech. Ve Slavii došlo v zimě k nějakým změnám v kádru, ale když se podívám na naše mužstvo, pořád je kvalita hráčů vyšší a na hřišti by se měla projevit. Navíc jsme rozehranější, což by mohla být další výhoda.

Vyptával se vás někdo na Slavii?

Spíš kluci. Ptali se na počasí, prostředí. A hlavně jsem jim musel vysvětlovat, že Slavia není Sparta. Oni si to pořád pletou. Slyší Praha a myslí, že je to jeden klub.

V sobotu se vám zranil stoper Dawson. Je to citelná ztráta?

Chybět bude, většinu zápasů odehrál. Ale proti Derby ho výborně zastoupil Kaboul, který dal navíc druhý gól. Kádr máme dost široký.

Jste ze slávistů s někým v kontaktu?

Párkrát jsem si volal s asistentem Pavlem Řehákem, hrávali jsme spolu. Ze současných hráčů pamatuji ještě Šmicra, Latku, Kalivodu, ale nemluvili jsme spolu.

V klubu je s vámi i český útočník Tomáš Pekhart, další bývalý slávista. Jeho pozice se prý hodně zlepšila. Přiletí také do Prahy?

Co vím, tak ho klub dopsal na soupisku pro Pohár UEFA a šanci rozhodně má. V tuhle chvíli ale ještě není známa nominace. Každopádně mu pomohlo, když z Tottenhamu odešel teď Defoe. Tomáš se prakticky posunul do prvního týmu.

Reklama

Související témata: