Hlavní obsah

Manchester využil zaváhání Arsenalu, Torres nastřílel hattrick

oc,grgSport.cz

Fotbalisté Arsenalu bez Tomáše Rosického ve 27. kole Premier League pouze remizovali na hřišti Birminghamu 2:2, když o své vedení přišli gólem z penalty v nastaveném čase. Naopak Manchester United na hřišti Newcastlu nezaváhal, vyhrál 5:1 a stáhl náskok Kanonýrů v čele tabulky na tři body. Fernando Torres zařídil hattrickem výhru Liverpoolu 3:2 nad Middlesbrough. V základní sestavě Portsmouthu nastoupil Milan Baroš. V 64. minutě byl však střídán. Jeho tým zvítězil nad Sunderlandem 1:0.

Článek

Už od třetí minuty zápasu hrál Arsenal v duelu proti Birminghamu v početní převaze, když si Martin Taylor za sestřelení Eduarda vysloužil červenou kartu. Eduardovo zranění se ukázalo vážnější, a na jeho místo tak musel naskočit Nicklas Bendtner.

Skóre otevřel James McFadden ve 29. minutě. Z trestného kopu překonal Almuniu střelou do levého horního rohu branky. Pět minut po začátku druhé části bylo vyrovnáno. Domácí brankář se při snaze zachytit centr srazil s Adebayorem, míč se dostal k volnému Walcottovi a tomu stačilo trefit prázdnou branku. Tlak Arsenalu sílil, Fabregas ještě trefil tyč, ale Walcott si pak naběhl do středu a střelou mezi dvěma obránci dostal hosty do vedení. Zvýšit mohl ještě v 76. minutě Adebayor, ale jeho střela po zemi jen těsně minula branku. A stejně dopadl Bendtner o deset minut později.

Když už celý zápas spěl k závěru, fauloval v nastaveném čase Clichy Parnabyho a hlavní rozhodčí Mike Dean odpískal pokutový kop. Ten s přehledem proměnil McFadden a stal se hrdinou zápasu. Za Arsenal opět nenastoupil český záložník Tomáš Rosický, jenž je od konce ledna na marodce týmu se zanícenou podkolenní šlachou.

Manchester využil zaváhání Arsenalu

Zaváhání svého hlavního rivala v boji o titul chtěli využít fotbalisté Manchesteru United, kteří se utkali s domácím Newcastlem. Skóre otevřeli Rudí ďáblové ve 25. minutě. Z levé strany poslal Christiano Ronaldo centr na zadní tyč, kam si naběhl Wayne Rooney a tvrdou střelou překonal Givena.

United byli po celý první poločas aktivnější. Navýšit vedení mohl Carlos Tevez, kterého centrem z pravé strany vybídl Nani. Argentinci se ale v obtížné pozici nepodařilo umístit míč mezi tři tyče. V poslední minutě prvního dějství poslal ideální přihrávku mezi obránce Michael Carrick Ronaldovi, který tváří v tvář brankáři Givenovi zachoval chladnou hlavu a střelou k tyči zvýšil náskok hostů.

Stejný hráč přidal v padesáté šesté minutě třetí branku. Nejdříve podklouzl při zpracování míče a vyslechl si posměšné bučení od diváků na stadiónu St. James Park. Akce ale pokračovala. Míč se k portugalskému záložníkovi dostal znovu, Ronaldo obešel posledního obránce a v nájezdu proti Harperovi, který o poločase vystřídal Givena v bráně Strak, uspěl. Naději pro domácí vykřesal v 78. minutě Abdoulaye Faye, jenž po závaru před bránou Van der Sara snížil. Do konce zápasu se ale ještě trefili povedenou ranou Rooney a střídající Saha. Manchester stáhl po výhře nad Newcastlem 5:1 náskok vedoucího Arsenalu v čele ligy na tři body.

Torres vystřílel Liverpoolu výhru

Na Anfield Road přivítal Liverpool Middlesbrough. Do utkání svěřenci Rafaela Beníteze nevstoupili příliš dobře. Už v osmé minutě se obránci Reds nedohodli při standardní situaci soupeře. Špatně zahraný ofsajd-systém využil Tuncay Sanli, který hlavou z bezprostřední blízkosti překonal Pepe Reinu v brance Liverpoolu.

Slabší chvilku si vybrala ale také defenzíva hostů. Fernando Torres ve 28. minutě využil špatně zahrané malé domů, nasadil kličku brankáři Marku Schwarzerovi a vyrovnal. O minutu později se ochozy v Liverpoolu radovaly znovu. Španělský střelec napřáhl z hranice šestnáctky a pravou nohou ranou k tyči nedal hostujícímu brankáři šanci.

V jednašedesáté minutě vybídl třiadvacetiletého útočníka k hattricku pasem Dirk Kuyt. Torres jeho nabídku přijal, když využil špatné vyběhnutí Schwarze a zvýšil vedení svého týmu. Hosté se ještě snažili zápas zdramatizovat, když snížili brankou Stewarta Downinga na 2:3, vyrovnat se jim ale nepodařilo. Reds předskočili svého městského rivala Everton na čtvrté příčce.

Barošův Portsmouth zvítězil gólem z penalty

Za Portsmouth nastoupil v základní sestavě proti Sunderlandu český reprezentační útočník Milan Baroš. Nezáživná první půle nepřinesla ani jednu gólovou šanci. Na tu si museli diváci počkat do druhého poločasu. V 51. minutě Baroš zacentroval z pravé strany do pokutového území, v němž z první střílel Jermain Defoe. Craig Gordon v brance Černých koček ale jeho pokus pokryl. O konečném výsledku rozhodla 68. minuta. Niko Kranjcar si v šestnáctce Sunderlandu naskočil na Philipa Bardsleyho a upadl. Sudí Phil Dowd odpískal pokutový kop, který s přehledem proměnil Jermain Defoe.

Na hřiště sedmnáctého Wiganu přijel poslední tým Premier League Derby County. Domácí se snažili utkání rozhodnout už od začátku zápasu a vytvořili si územní převahu. První střelu přesto vyslal Giles Barnes. Chris Kirkland v brance Wiganu ji však zneškodnil. Na druhé straně nebezpečně hlavičkoval Kevin Kilbane. Ve skórování mu ale zabránil gólman Derby Roy Carroll.

Druhou půli zahájil pohotovou střelou aktivní Antonio Valencia, tyče hostující branky ale jen těsně minul. Domácí se dočkali přesně po hodině hry. Na centr Kilbanea si naskočil Emile Heskey. Jeho střelu ještě Carroll vystihl, k odraženému míči se ale dostal Paul Scharner a poslal domácí do vedení. Druhý a poslední gól zápasu přidal Valencia, jenž zužitkoval pas od Wilsona Palaciose. Wigan porazil Derby 2:0.

West Ham měl na hřišti Fulhamu celý zápas převahu, kterou se mu podařilo gólově vyjádřit až tři minuty před koncem zápasu, když Nolberto Solano využil přihrávku Luise Boa Morteho a střelou zprostředka velkého vápna rozhodl o tom, že si jeho tým odveze tři body za vítězství 1:0.

Premier League - 27. kolo:
Birmingham - Arsenal 2:2 (27. a 90. McFadden - 50. a 55. Walcott), Liverpool - Middlesbrough 3:2 (28., 29. a 61. Torres - 8. Sanli, 83. Downing), Portsmouth - Sunderland 1:0 (68. Defoe z pen.), Fulham - West Ham 0:1 (87. Solano), Wigan - Derby 2:0 (60. Scharner, 83. Valencia), Newcastle - Manchester United 1:5 (78. Faye - 25. a 80. Rooney, 45. a 56. Ronaldo, 90. Saha).

Reklama

Související témata: