Hlavní obsah

Eduardo je po operaci a připravený bojovat o návrat

LONDÝN

Chorvatský fotbalista Arsenalu Eduardo da Silva, kterému v sobotním duelu Premier League obránce Birminghamu Martin Taylor brutálním skluzem způsobil vážnou zlomeninu levé nohy, je po operaci a byl převezen z birminghamské nemocnice Selly Oak do Londýna. Informoval o tom londýnský klub s tím, že více informací o hráčově stavu zveřejní v pondělí, shodou okolností v den, kdy bude Eduardovi 25 let.

Článek

Brazilský rodák je smířen s tím, že přijde o zbytek sezóny i letní evropský šampionát. K fotbalu se chce každopádně vrátit, i když se objevily obavy, že mu hrozí konec kariéry. "Vím, že už si letos za Arsenal nezahraju a nebudu v pořádku na Euro, ale to mě netrápí. Soustředím se na to, abych se co nejrychleji zotavil, a jsem odhodlaný tohle zranění překonat," uvedl hráč na internetové stránce Arsenalu.

Na osudný moment z úvodu utkání si nevzpomíná. "A není to nic, co bych si přál vidět znovu v televizi nebo novinách," ujistil Eduardo. "Pamatuji si, že jsem upadl, podíval se dolů na nohu a ta byla otočená na druhou stranu. Zbytek mám rozmazaný," řekl fotbalista. Nepřipojil se k hlasům tvrdě odsuzujícím faulujícího Taylora. "Byla to nešťastná situace, takové se ve fotbale stávají," prohlásil.

Podle hráčovy manželky Andreji operace proběhla bez komplikací, navíc se prý nepotvrdily nejhorší obavy z dvojnásobné zlomeniny. "Doktor říkal, že je zlomená jen lýtková kost," citoval Da Silvovu ženu chorvatský Jutarnji List. Útočník by se měl v Londýně začátkem týdne podrobit dalším testům a vyšetřením.

Možná i pod dojmem z přesnější diagnózy se trenér Arsenalu Arséne Wenger omluvil za drsná slova, kterými počastoval Taylora bezprostředně po utkání. "Mluvil jsem v emocích a trochu jsem to přehnal. Všichni jsme ale byli Eduardovým zraněním velmi šokovaní," uvedl kouč, který v sobotu prohlásil, že obránce Birminghamu by měl dostat doživotní trest.

Den po hrůzostrašném incidentu se však Taylor nevyhnul kritice ze strany trenéra chorvatské reprezentace Slavena Biliče a kapitána Nika Kovače. "Zákrok byl otřesný. Že Eduardo nebude hrát na mistrovství Evropy, teď zdaleka není to nejdůležitější," citoval Biliče server BBC. "Nechápu, jak se něco takového mohlo stát. Také nedokážu pochopit, že někdo může hrát fotbal tak brutálním způsobem," přidal Kovač.

Taylor Eduarda zranil v třetí minutě sobotního utkání a okamžitě dostal za svůj zákrok červenou kartu. Chorvatský fotbalista byl zhruba osm minut ošetřován na hřišti, poté byl převezen do nemocnice. Podle prvních diagnóz měl dvojnásobnou zlomeninu levé nohy.

Zranění vypadalo natolik otřesně, že se televizní stanice Sky Sports rozhodla nevysílat opakované záběry incidentu. Pohled na Eduardovu nohu prý šokoval ošetřující zdravotníky na stadionu St. Andrews i lékaře v birminghamské nemocnici.

Reklama

Související témata: