Hlavní obsah

Bednář: Reprezentaci nevzdávám, snažím se do ní prostřílet

Už patnáct branek má na svém kontě český útočník ve službách anglického klubu West Bromwich Albion. Přesto stále marně čeká na další pozvánku do reprezentace. "Naděje ale pořád žije. Musím dělat to, co dosud: dávad góly," věří střelec momentálně čtvrtého týmu druhé anglické ligy. Bednář tuší, že by na sebe mnohem více upozornil, kdyby se svým klubem postoupil do Premier League, W.B.A je navíc stále v boji o výhru v FA Cupu.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Český fotbalista Roman Bednář

Článek

V dresu týmu West Bromwich Albion střílíte jeden gól za druhým, kolik už jich máte na kontě v probíhající sezóně?

Celkem patnáct, z toho jedenáct ligových a čtyři pohárové.

Takže mužstvo hraje systém všechno na Bednáře?

Kdepak, snažíme se hrát fotbal, není to jen o nakopávání míčů, ale o kombinaci. Cítím se výborně, protože jsem zdravý a daří se mi. Mám důvěru trenéra a spoluhráči vědí, že v šestnáctce si umím najít místo k zakončení.

Patnáct branek v soutěžních utkáních, to už by si asi zasloužilo pozvánku do české reprezentace...

Takhle o tom nepřemýšlím, pro mne je prvořadé, abych pomohl týmu a vyhrávali jsme.

Neříkejte, že vás nemrzí, když týden co týden střílíte branky a trenér Brückner vám nedává šanci?

Český fotbal má hodně kvalitních útočníků, kteří hrají v nejvyšších soutěžích. Já jsem asi z jeho pohledu jen ve druhé lize. Tu souvislost, že mne už víc než rok nepovolal, vidím právě v tom, že hraji v nižší soutěži, i když za špičkový tým. O to větší mám motivaci, abych W. B. A. svými brankami pomohl k postupu do Premier League.

Takže se šancí, že dostanete pozvánku, už ani nepočítáte?

To v žádném případě! Vždycky jsem chtěl hrát za národní mužstvo a to platí i nadále. Jen se netrápím tím, že mne trenér nepovolává. Naděje ale pořád žije. Musím dělat to, co dosud: dávat góly. Do reprezentace se snažím doslova prostřílet, i když vím, že druholigové góly nemají asi takovou váhu jako ty prvoligové. Na druhou stranu si říkám, že když jich bude hodně, snad pozvánka přijde.

V sobotu jste vstřelil další ligový gól, ale váš tým doma prohrál. Co se děje s West Bromwichem, který po Novém roce vedl druhou nejvyšší soutěž a teď je čtvrtý v tabulce?

Momentálně se nám výsledkově nedaří, ale herně to špatné není. Pravdou je, že každý soupeř se na nás dobře nachystá a sudí také nemáme rozhodně na svojí straně. Určitě nám spíš ublíží než pomohou. Navíc nás provází až nehorázná smůla. Třeba v sobotu proti Hullu jsme měli dalších pět gólovek, ale nedali jsme je. Oni se trefili ze dvou šancí. Nepropadáme skepsi, do konce soutěže se hraje ještě o 39 bodů a my jich ztrácíme na první místo jen sedm.

Kolik jste zahodil vy šancí z těch pěti sobotních neproměněných gólovek?

Já měl jednu šanci a tu jsem dal. Smůlu měli spoluhráči.

Postupový cíl zůstává i za této situace?

Samozřejmě, protože West Bromwich je klub, který tradičně mezi elitu patří.

V Birminghamu je ale mezi kluby až trojkou...

Jen podle toho, že nehrajeme Premier League. Fanoušků máme určitě víc než FC Birmingham a v lecčem můžeme soupeřit i se slavnější Aston Villou.

Zatímco v lize vám to momentálně nejde, stoupáte ve slavném FA cupu. Kam až máte namířeno?

Prvořadá je liga a postup do Premier League, ale pohár rozhodně nevypouštíme. Když už jsme se dostali tak vysoko, chceme přes třetiligový Bristol Rovers do semifinále. Pokud vím, to už se hraje ve Wembley. A v tomto fotbalovém chrámu bych si chtěl zahrát. Patří ke stadiónům, o nichž sní každý fotbalista. Stát se pak může ledacos a třeba postoupíme ještě dál.

Lze srovnat skotskou nejvyšší soutěž, kterou jste hrál za Hearts, s druhou nejvyšší soutěží v Anglii?

Do určité míry ano. Ve Skotsku jsou jen dva opravdu silné kluby: Celtic a Rangers. Za nimi je velká mezera. Nejlepší týmy z druhé nejvyšší anglické soutěže by se ve skotské Premier League určitě neztratily. Navíc většina skotských týmů preferuje typický ostrovní fotbal, tedy nakopávané míče a tvrdé souboje. V naší soutěži je to tak půl na půl. Ty lepší týmy vyznávají a praktikují větší fotbalovost.

Reklama

Související témata: