Hlavní obsah

Eduardovu nohu zachránil lékař Arsenalu Gary Lewin

LONDÝN

Hlavním hrdinou sobotního ligového zápasu fotbalistů Arsenalu s Birminghamem nebyl žádný z hráčů, ale týmový lékař Gary Lewin. Právě on se zasloužil o to, že se útočník Eduardo po hrozivém střetu s obráncem Birminghamu Martinem Taylorem vyhnul amputaci levého chodidla. Lewinův včasný a profesionální zásah tak pravděpodobně Eduardovi zachránil kariéru. Informuje o tom britský deník Daily Mail. Těžce zraněný hráč byl dnes propuštěn z nemocnice.

Článek

Při hrůzostrašném zranění, kdy Taylor Eduardovi skluzem přerazil kost těsně nad kotníkem, bylo nejkrizovějších prvních 45 minut, než byl hráč dovezen do nemocnice. V nich se rozhodovalo o tom, zda chorvatský útočník narozený v Brazílii nepřijde o své levé chodidlo. Lewin však zachoval klid a svou práci zvládl na výbornou.

Prvním krokem, který musel udělat, bylo povolat z lavičky náhradníka Gilberta Silvu, aby Eduardovi do jeho rodné portugalštiny překládal, co lékař říká. Hráč byl totiž v šoku a dalo se s ním komunikovat pouze v jeho rodném jazyce. Poté, co se podařilo hráče uklidnit a zbavit bolesti pomocí kyslíkové masky a rajského plynu, musel lékař zabránit možné infekci, jelikož se jednalo o otevřenou zlomeninu.

Poslední komplikací byla Eduardova poloha, kdy ležel zkroucený na boku. Aby mohl být přemístěn do polohy na zádech, ve které mohl být transportován do nemocnice, musel lékař vlastníma rukama držet nohu v nepohyblivosti. Teprve pak mohla být noha pevně upevněná do dlahy.

Okamžitá operace

Po převozu do nemocnice lékaři po konzultaci s Lewinem určili diagnózu: na několika místech zlomená lýtková kost a vykloubený kotník. Lékaři se tak rozhodli pro okamžitou operaci. Během ní chirurgové Eduardovi zlomenou kost srovnali a sešroubovali. Vykloubený kotník, který je sám o sobě vážným zraněním, byl opět navrácen do správné polohy a zafixován. Opraven musel být také přetržený střední vaz. Další kotníkové vazy, stejně jako holenní kost, naštěstí zůstaly neporušeny.

Ačkoli lékaři odhadovali délku jeho pobytu v nemocnici na zhruba deset dní, už ve středu jej propustili do domácího ošetřování. Nohu bude mít minimálně šest týdnů v sádře. Poté podle rentgenových snímků lékaři rozhodnou o dalším postupu léčby. Zatím se předpokládá, že noha by měla být opět plně stabilní za tři měsíce. Pak může Eduardo začít s plnohodnotnou rehabilitací. Pokud bude vše probíhat bez komplikací, ke konci roku by se již mohl zapojit do tréninku Arsenalu.

Lewin, který je lékařem Arsenalu 22 let a dalších 12 let je u anglické reprezentace, musel za poslední dva roky zasahovat u vážného zranění již potřetí. V minulé sezoně během finálového zápasu Ligového poháru s Chelsea asistoval u lékařského zákroku, když byl zasažen do hlavy obránce soupeře John Terry. V květnu roku 2006 pak řešil podobné zranění jaké měl Eduardo, tehdy byl obětí záložník Arsenalu Abou Diaby. Ten byl mimo hru devět měsíců.

Zvýšenou fyzickou námahu odnesli mnozí křečí

Taylorův faul neodnesl zraněním jen Eduardo. Devadesátiminutové oslabení po jeho vyloučení mělo dopad i na hráče Birminghamu. Zvýšenou fyzickou námahu odnesli mnozí z nich svalovou křečí, a to už krátce po poločase. Útočník Olivier Kapo si při snaze zdolat křeče dokonce natrhl stehenní sval.

Nejlepší střelec Birminghamu bude chybět minimálně měsíc. Trenér Alex McLeish dnes prohlásil, že se Kapo zranil právě kvůli dlouhému oslabení.

Reklama

Související témata: