Hlavní obsah

Šéf FIFA Blatter odmítá zápasy Premier League v zahraničí

Anglická fotbalová Premier League se v zahraničí zřejmě hned tak hrát nebude. Ředitel soutěže Richard Scudamore chtěl požádat o souhlas s plánem na expanzi předsedu FIFA Seppa Blattera, ale generální sekretář mezinárodní federace Jérome Valcke mu to nedoporučil. Nechal se slyšet, že stanovisko Blattera je už dopředu zamítavé.

Článek

Valcke podle deníku The Guardian doporučil Scudamoremu, aby do Curychu raději ani nejezdil, nechce-li odjíždět s nepořízenou a za posměchu anglické veřejnosti. Ta není záměru hrát jedno kolo v zahraničí příliš nakloněna. Nejsilnější fanouškovská organizace FSF dokonce vyhrožuje bojkotem sponzorů soutěže a zorganizovala internetovou petici, pod níž se zatím objevilo asi 14 tisíc ověřených podpisů. Proti jsou i ti, jejichž souhlas je nezbytný, tedy Blatter a šéf UEFA Michel Platini.

"Po konzultacích s FIFA jsme se rozhodli, že s jejím výkonným výborem ještě jednat nebudeme a celé si to znovu zanalyzujeme," uvedlo ve středu vedení soutěže v prohlášení. "Bude zapotřebí ještě několika interních studií a spousta jednání." Funkcionáři se ale své vize nehodlají vzdát a chtějí ji prosazovat dál. Po zamítavém stanovisku FIFA je však podle anglických komentátorů zřejmé, že svou vizi budou muset přinejmenším upravit.

Blatter se navíc na Scudamorea zlobí, vadí mu, že s ním tento nápad vůbec nekonzultoval. Podle Guardianu chtěl šéf FIFA původně se Scudamorem alespoň formálně jednat a na následné tiskové konferenci nejen oznámit své záporné stanovisko, ale ještě celou situaci a svůj názor na ni patřičně okomentovat.

Anglická liga je v tuto chvíli nejbohatší na světě a vydělává stále více. Nejbohatší kluby generují obrovské zisky, třeba Manchester United se za sezónu 2006/07 chlubil ziskem ve výši 80 milionů liber (asi 2,65 miliardy korun), což činilo plnou čtvrtinu jeho tržeb. Vydělávají i další kluby, především ty nejsilnější. Vedení soutěže by přesto rádo získalo další peníze z lukrativních trhů. Jak ze vstupenek, tak z prodeje televizních práv. I proto se Scudamore svého plánu nehodlá vzdát.

Reklama

Související témata: