Hlavní obsah

Světoběžník Anelka je přestupovým rekordmanem

Jan KrůtaPrávo

Ve světovém fotbale patří mezi světoběžníky. Francouzský útočník Chelsea Nicolas Anelka kroutí v tomto londýnském klubu už svou osmou štaci. A to mu teprve táhne na devětadvacet. Dohromady utratily kluby za jeho transfery ohromných 85 miliónů liber, což z něj v tomto směru dělá nejdražšího hráče na světě. První velký přestup zvládl odchovanec Paris Saint Germain jako teenager, když ho za půl miliónu liber koupil v lednu 1997 do Arsenalu tehdejší nový kouč klubu Wenger.

Článek

Za dva a půl roku odehrál v londýnském týmu 90 zápasů, dal 28 gólů a poté neodolal vábení Realu Madrid, který za něj vysázel přes 22 miliónů liber, a stal se nejdražším hráčem klubu. Tam se však podle očekávání neprosadil, i když se mohl radovat z triumfu v Lize mistrů.

Následoval návrat do PSG, dalšími štacemi byly Liverpool, Manchester City, Fenerbahce a Bolton. Když proto poprvé vstoupil do kabiny Chelsea, potkal tam řadu starých známých: krajany Makeleleho s Maloudou, Ben-Haima, s nímž hrál v Boltonu, Wrighta-Phillipse, se kterým oblékali dres Manchesteru City. A v Arsenalu začínal s Ashley Colem.

O nabídce Chelsea neváhal

„Přijde mi, jako bych tady hrál řadu let. Každý se ke mně chová skvěle,“ přiznává útočník přezdívaný Nico pro březnové číslo klubového magazínu Chelsea. Ruský miliardář Abramovič ho trenéru Grantovi koupil v době, kdy klub trápil nedostatek útočníků: Drogba a Kalou hráli za Pobřeží slonoviny na africkém mistrovství a Ševčenko se potýkal se zraněními. „Kolikrát jsem o Chelsea mluvil s Makelelem. Když se naskytla šance sem jít, tenhle přestup mi doporučil. V podstatě ale ani nemusel. Byl jsem rozhodnutý hned,“ tvrdí Anelka.

Holohlavý útočník, který od doby, co přestoupil na islámskou víru, používá i jméno Abdul-Salam Bilal, má v Chelsea vytvořit ideální útočný tandem s Drogbou. „Budou hodně dobří. Dát k sobě tyhle dva hráče, to přece není žádný risk,“ říká kouč Avram Grant.

Francouzský reprezentant, jenž v Chelsea i národním týmu nosí na dresu číslo 39, o sobě tvrdí, že mimo fotbal není ničím zajímavý. „Můj život je obyčejný,“ říká. Když se ho na první tiskové konferenci novináři ptali, v čem je výjimečný, odpověděl: „Snažím se být výjimečný na hřišti. Dělám práci, která mě nesmírně baví. A tou prací je fotbal. Jinak jsem úplně stejný jako vy. Z práce jdu normálně domů a žiju naprosto normálně,“ dodává fotbalista, jenž si loni vzal v Maroku za ženu belgickou choreografku Barbaru.

Titul s Arsenalem a Fenerbahce

Narodil se 14. března 1979. Jeho rodiče pocházejí z Martiniku, odkud odešli do Francie krátce před synovým narozením. Od osmnácti let je mimo Francii. A podstatnou část kariéry strávil právě v Anglii. Tuto zemi dnes považuje za svůj domov.

„Paříž jsem opustil hodně brzy, takže se dnes cítím více Angličanem než Francouzem. Život v Anglii mi vyhovuje lépe, zvykl jsem si tady. Do Paříže jedu rád na dva dny nebo týden, ale s vědomím, že se zase vrátím do Anglie,“ uzavírá Anelka, který má na kontě ligové tituly s Arsenalem (1998) a Fenerbahce (2005).

Reklama

Související témata: