Hlavní obsah

Arsenal spasil v nastavení Bendtner a Kanonýři zůstávají v čele

LONDÝN/PRAHA

Dosavadní lídr anglické fotbalové Premier League Arsenal, bez zraněného českého záložníka Tomáše Rosického, na svém hřišti ve 28. kole dlouho prohrával s Aston Villou. Na konečných 1:1 vyrovnal v nastaveném čase Nicklas Bendtner a Kanonýři uhájili první příčku před Manchesterem United. Obhájci trofeje zvítězili nad Fulhamem 3:0. Petr Čech se v brance Chelsea radoval z čistého konta a tří bodů za výhru 4:0 v londýnském derby s West Hamem.

Článek

Londýnští Kanonýři v sobotu hájili, bez stále zraněného českého reprezentačního kapitána Tomáše Rosického, tříbodový náskok v čele tabulky před obhájci titulu z Manchesteru United. Aston Villa bez Patrika Bergera ale začala lépe a po vlastním gólu obránce Senderose šla na konci 27. minuty do vedení. Dobře organizovaná obrana hostujícího celku nedovolovala Arsenalu dostat se k vážnějšímu ohrožení Carsonovy branky.

Po změně stran domácí ještě více stupňovali svůj tlak. V 66. minutě neuspěl se svým pokusem z nadějné pozice ve vápně Alex Hleb, který hrál proti Ville svůj jubilejní 100. zápas v dresu Kanonýrů. Svěřencům trenéra Arsena Wengera se podařilo skórovat až ve třetí minutě nastaveného času zásluhou Nicklase Bendtnera, jejich náskok v čele tabulky se ztenčil na pouhý bodík.

Manchester United se málem vyhoupl do čela

V Londýně se utkaly druhý celek od konce ligové tabulky s druhým odshora. Fulham přivítal obhájce titulu z Manchesteru United, který již do poločasu potvrdil úlohu favorita. V 15. minutě se nejprve prosadil Owen Hargreaves, kterého chvíli před přestávkou napodobil Park Ji-Sung z Jižní Koreje.

Rudí ďáblové si kráčeli pro tři body i bez svých dvou největších hvězd Wayne Rooneyho a Cristiana Ronalda, které kouč Ferguson nechal na začátku zápasu pouze na lavičce. Zřejmě chtěl svým tahounům týmu dát prostor pro odpočinek před úterním odvetným zápasem osmifinále Ligy mistrů proti francouzskému Lyonu. Oba dva se dostali na hřiště v rámci taktického střídání v 69. minutě a o tři minuty později mohli gratulovat protihráči Daviesovi k vlastní brance, která stanovila konečné skóre na 3:0 pro United.

Chelsea řádila v londýnském derby

Londýnské derby mezi Kladiváři a Chelsea začalo lépe pro hostující favorizovaný celek, v jehož brance nastoupil český reprezentační brankář Petr Čech. Ve třetí minutě se podařilo francouzskému útočníkovi Nicolasi Anelkovi rozvlnit síť za zády domácího brankáře Greena, rozhodčí mu ale mylně odmával ofsajd. Anelka dostal překvapivě přednost před střelcem z Pobřeží slonoviny Didierem Drogbou, na lavičce zůstal také Michael Essien.

Mezi 16. a 22. minutou uspořádala domácí obrana pro hráče Chelsea den otevřených dveří, na což hosté slyšeli. O tři slepené branky se postupně podělili Frank Lampard z penalty, který se s šesti brankami osamostatnil na špici klubové střelecké statistiky, Joe Cole a Michael Ballack. Jednoznačný průběh utkání dostal nový náboj ve 36. minutě, kdy byl za oplácení vyloučen střelec první branky Lampard. Po změně stran se ale dokázal prosadit ještě hostující obránce Ashley Cole a stanovil konečné skóre na 4:0 pro Chelsea, která je i nadále v tabulce třetí.

Český reprezentační záložník Marek Matějovský se představil v dresu osmnáctého Readingu na hřišti o šest příček výše postaveného Middlesbrough. Rozhodující moment zápasu ale přišel až poté, co byl bývalý mladoboleslavský špílmachr v 85. minutě vystřídán. Přesně s vypršením základní hrací doby se totiž trefil Matějovského spoluhráč James Harper a zajistil Readingu důležité tři body v boji o záchranu.

Jediná branka v závěru rozhodla i duel mezi domácím Newcastlem a Blackburnem. Hosty poslal na sedmé místo ligové tabulky přesným zásahem střídající Matt Derbyshire. Poslední Derby County přivítalo na svém hřišti svěřence Roye Keana ze Sunderlandu. V zápase týmů z dolních pater tabulky diváci gól neviděli.

Robinson dostal přednost před Černým

V brance Tottenhamu dostal před Radkem Černým opět přednost Paul Robinson a již v sedmé minutě musel lovit míč ze své sítě. Domácí Birmingham, nabuzený ziskem bodu v nastaveném čase proti Arsenalu v minulém kole, poslal hlavou do vedení Mikael Forssell, autorem přesného centru byl hrdina zápasu proti Kanonýrům James McFadden. Na rozdíl dvou branek zvýšil v 54. minutě Sebastian Larsson, když dokázal pravačkou zužitkovat výhodu přímého kopu po faulu na spoluhráče Murphyho.

Larsson o čtyři minuty později našel nákopem střelce první branky Forssella, který se nemýlil ani tentokrát a na světelné tabuli byl stav 3:0 pro Birmingham. V 81. minutě uzavřel Forssell svůj hattrick, přesnou přihrávkou jej ke vstřelení gólu opět pobídl McFadden. Na konečných 1:4 z pohledu Tottenhamu upravil v 90. minutě střídající Jermaine Jenas.

V posledním sobotním zápase přivítal devátý Manchester City šestnáctý Wigan. Diváci se rozhodně nenudili a viděli mnoho nadějných akcí především na straně domácího celku. Wigan mohl rozhodnout v 81. minutě, ale Wilson Palacios nedokázal po přiťuknutí Heskeyho nadvakrát překonat Harta v domácí brance. Obě mužstva se tak rozešla smírně, když nikdo nedokázal dostat míč na místo určení.

Premier League - 28. kolo:
Arsenal - Aston Villa 1:1 (90.+3 Bendtner - 27. vlastní Senderos), Birmingham - Tottenham 4:1 (7., 59. a 81. Forssell, 55. Larsson - 90. Jenas), Derby - Sunderland 0:0, Fulham - Manchester United 0:3 (15. Hargreaves, 44. Pak Či-song, 72. vlastní Davies), Middlesbrough - Reading 0:1 (90.+1 Harper), Newcastle - Blackburn 0:1 (90. Derbyshire), West Ham United - Chelsea 0:4 (17. Lampard z pen., 20. J. Cole, 22. Ballack, 54. A. Cole), Manchester City - Wigan 0:0.

Reklama

Související témata: