Hlavní obsah

Liverpool vyhrál po více než pěti letech v Boltonu, Everton udržel čtvrté místo

PRAHA

Fotbalisté Liverpoolu zvítězili v nedělním zápase 28. kola anglické Premier League na hřišti Boltonu 3:1. O vítězství Reds na Reebok stadium po více než pěti letech rozhodla chyba domácího gólmana Jussi Jaaskalainena po Gerrardově střele, úspěšná dorážka Ryana Babela a střela levačkou Fabia Aurelia. Ve druhém zápase porazil Everton na svém hřišti Portsmouth 3:1 a uhájil před svým městským rivalem Liverpoolem čtvrtou příčku.

Článek

Hostující favorizovaný liverpoolský celek šel záhy do vedení. V 11. minutě se prosadil kapitán Reds i anglické reprezentace Steven Gerrard, zásadní podíl na liverpoolské radosti měl ale gólman Pompejí Jussi Jääskeläinen. Muž, který obléká dres Boltonu přes deset let a v této sezóně nechyběl v Premier League ještě ani minutu, si totiž střelu hostujícího hráče mířící mimo tři tyče nešťastně srazil do sítě.

Ve 27. minutě mohlo být vyrovnáno. Domácí Kevin Davies předskočil po přesném centru od levé postranní čáry slovenského stopera Liverpoolu Škrťela, ale Pepe Reina si s jeho hlavičkou z malého vápna bravurně poradil. Gólman Reds, který stejně jako jeho kolega na druhé straně odchytal všechny zápasy ligového ročníku, vzápětí včasným vyběhnutím sebral šanci Kevinu Nolanovi. Nejlepší střelec Boltonu v této sezóně Premier League s pěti brankami stál navíc při Daviesově pasu za obranu v ofsajdu.

Další šanci na srovnání skóre měl Bolton v 36. minutě. Na přímý volný kop z pravé strany v podání Matthew Taylora, který nastoupil ke svému 150. zápasu v anglické soutěži, si na malém vápně naskočil Cahill. Míč ale místo hlavou zasáhl ramenem a ten skončil v zámezí. Na druhé straně se vzápětí po parádním vysunutí od Gerrarda řítil na branku Ryan Babel, ale jeho střelu tváří v tvář Jääskeläinenovi v posledním okamžiku srazil nad břevno vracející se obránce.

Reds vyhráli v Boltonu naposledy s Barošem

Chvíli po změně stran se domácí El-Hadji Diouf pokusil na Škrťelovi vymodlit pokutový kop, u rozhodčího Phila Dowda ale se svou snahou neuspěl. Druhé gólové radosti se tak v 60. minutě dočkal Liverpool. Gerrardův centr zprava poslal nejprve Dirk Kuyt pouze do tyče, odražený míč poslal do sítě Babel. Na 3:0 pro Reds upravil tvrdou ranou levačkou zpoza vápna Fabio Aurelio v 75. minutě. Na konečných 1:3 z pohledu Boltonu korigoval po rohovém kopu střídající Tamir Cohen.

Liverpool nedokázal do neděle zvítězit v Boltonu od 14. září 2002, kdy si v dresu Reds odbyl úspěšnou premiéru současný hráč Portsmouth Milan Baroš. Český reprezentační útočník na sebe tehdy upozornil dvěma přesnými trefami, o tu rozhodující na 3:2 pro hosty se v 88. minutě postaral Emil Heskey.

Yakubu udržel pro Everton čtvrté místo

Baroš ale od doby působení u Reds prožívá špatné časy, v neděli zůstal jen na lavičce devátých Pompejí, které přijely do Goddison Parku. Domácí hráči Evertonu se chtěli po výhře městského rivala Liverpoolu vrátit na čtvrtou příčku. Svou snahu demonstrovali proti hostům již pár vteřin po úvodním hvizdu, kdy gólmana Davida Jamese propálil Ayegbeni Yakubu. Zkušený gólman si tak jistě zapamatuje svůj 159. ligový start v řadě.

Pětadvacetiletý Nigerijec se navíc prosadil proti bývalému klubu, v jehož dresu mezi lety 2003 a 2005 nasbíral 81 ligových startů a zaznamenal 35 branek.Yakubu je v této sezóně nejlepším střelcem v domácím dresu. O vyrovnání Pompejí se postarala ve 38. minutě zimní posila Jermain Defoe. Ten si zaběhl za domácí obranu a jemnou tečí špičkou kopačky usměrnil centr spoluhráče Johnsona.

Rozhodující branku si na 73. minutu schoval Australan Tim Cahill. Maličký záložník si v pokutovém území Pompejí pohodlně vyskočil na centr Yakuba a prudkou hlavičkou poslal Everton do vedení. To vzápětí potvrdil svou druhou trefou v utkání a celkově dvanáctou v tomto ročníku Premier League Yakubu a stanovil konečné skóre na 3:1. Everton má tak na čtvrtém místě nadále náskok na městského rivala Liverpool tří bodů. Reds ale mají odehráno o jeden zápas méně.

Premier League - 28. kolo:
Bolton - Liverpool 1:3 (79. Cohen - 11. vlastní Jääskeläinen, 60. Babel, 75. Aurelio), Everton - Portsmouth 3:1 (1. a 81. Yakubu, 73. Cahill - 38. Defoe).

Reklama