Hlavní obsah

Cahill čelí kritice za to, že věnoval gól bratrovi do vězení

LIVERPOOL

Australský fotbalista Tim Cahill se o víkendu postaral o pořádný rozruch. Záložník Evertonu totiž po vstřeleném gólu začal slavit se zkříženýma, jako by spoutanýma rukama a svůj gól věnoval staršímu bratrovi Seanovi, který byl v lednu odsouzen za těžké ublížení na zdraví. Nezvyklá oslava rozvířila v Anglii debatu o vhodnosti Cahillova počínání. Jeho bratr totiž při rozmíšce surově zkopal jiného muže, který po jeho útoku málem zemřel a nakonec oslepl na jedno oko.

Článek

Běžela 73. minuta a Everton hrál s Portsmouthem 1:1. Cahill si naběhl do šestnáctky Portsmouthu, vyskočil na Pienaarův centr a hlavou poslal míč do sítě. Vzápětí se rozeběhl do rohu hřiště ke gólové oslavě, jenže ta jeho se od tisíců jiných značně lišila. Cahill před sebe vystrčil lokty a zkřížil zápěstí, jako by jej někdo zatýkal a nasazoval mu pouta. Někteří fanoušci to nepochopili, jiným to došlo. Cahill zdravil do vězení svého bratra.

Starší z bratrů Cahillů Sean byl totiž v lednu odsouzen na šest let za těžké ublížení na zdraví. V červenci 2004 si oba bratři v Londýně užívali nočního života a vraceli se taxíkem k Seanovi domů na předměstí Bromley. Policejní kamery pak zachytily staršího z Cahillů, jak se po výstupu z taxíku pere na ulici s neznámým mužem, jehož povalil a opakovaně jej poté kopl do hlavy.

Když na místo dorazila policejní hlídka, našla už jen bezvládně ležící tělo osmadvacetiletého muže v tratolišti krve. "Byl to neobvykle brutální a bezohledný útok," prohlásil policejní vyšetřovatel Will Hope.

Poraněný oslepl na jedno oko

Napadený se nakonec v nemocnici probral z bezvědomí, ale po útoku utrpěl rozsáhlá neurologická poranění a dokonce navždy oslepl na jedno oko. Sean Cahill vzápětí zmizel beze stopy a policie jej dopadla až v březnu 2007 v Sydney. Vzápětí byl poslán zpátky do Anglie a letos v lednu odsouzen na šest let nepodmíněně.

Oba bratři pocházejí z chudé rodiny a vyrostli na chudinském předměstí Sydney. Jejich otec se narodil v Londýně, pak se stal námořníkem, a když si našel samojskou manželku, usadil se v Austrálii. Všechny tři své syny přivedl k fotbalu. Sean chytal do dorostu v tamním ligovém celku Paramatta Power, ale neprosadil se a odešel za prací do Anglie, kde zároveň chytal lokální ligu. Dokonce se měl stát policistou.

Nadějnější Tim se zalíbil v roce 1996 skautům londýnského Millwallu, ale aby jej vzali do mládežnické akademie, musel si platit všechny výdaje. Jeho otec proto zariskoval, zadlužil rodinu a nakonec se mohl těšit ze synovy raketové kariéry. Dnes patří Tim Cahill k největším oporám Evertonu i australské reprezentace. V dorostu Evertonu nyní působí i nejmladší z Cahillů Chris.

Gól pro bráchu

"Ten gól byl pro bráchu," prohlásil v neděli po brance do sítě Portsmouthu Tim Cahill. "Každý zná moji situaci, rodina pro mne znamená hrozně moc. Bylo to trochu emotivní, ale jestli ze mě teď má Sean radost, pak to splnilo svůj účel," dodal.

Komentátoři anglických deníků ale neváhali připomenout osud toho, který už nikdy neuvidí na jedno oko a jemuž se teď nejslavnější z Cahillů vysmál. Vedení Fotbalové asociace zatím případ odmítlo komentovat a tím, že hráč žádná pravidla neporušil.

Reklama

Související témata: