Hlavní obsah

Baroš asistoval u výhry Portsmouthu, Lampard čtyřikrát skóroval proti Derby

LONDÝN/PRAHA

Český reprezentační útočník Milan Baroš pomohl ve středu večer dvěmi asistencemi Portsmouthu k výhře 4:2 nad Birminghamem. Pompeye se tak po úspěšné dohrávce 29. kola Premier League posunuly na sedmé místo tabulky. V dalších odložených zápasech anglické ligy si Chelsea bez zraněného Petra Čecha snadno poradila s posledním Derby County 6:1 díky čtyřem trefám Franka Lamparda. Middlesbrough si ze hřiště šesté Aston Villy odvezlo bod za remízu 1:1.

Článek

Český reprezentant Milan Baroš dostal po povedeném vystoupení ve čtvrtfinále FA Cupu proti Manchesteru United důvěru trenéra Portsmouth od začátku domácího zápasu s Birminghamem. V útoku se postavil po bok zimní posily Jermaina Defoa a ten opět potvrdil svůj obrovský přínos pro nový tým. Již na začátku osmé minuty po jeho dvou gólových trefách vedly Pompeye 2:0. Nejprve se bývalý hráč Tottenhamu prosadil ze značky pokutového kopu, který byl nařízen za ruku hostujícího Davida Murphyho. Ten nedovoleně zastavil míč z Barošovy kopačky.

I na druhé brance se výrazně podílel český útočník. Taylora nejprve nepropálil autor pěti ligových branek proti Birminghamu Muntari, následně neuspěl Baroš, ale dílo k radosti domácích fandů dokonal Defoe. Ještě nestačily utichnout oslavné chorály Portsmouth a již to bylo pouze o gól. Na 1:2 snižoval v deváté minutě Fabrice Muamba, který dokázal využít centr z rohového kopu a následný zmatek ve vápně domácích. Pokazil tak trochu gólmanovi Davidu Jamesovi 160. ligový start v řadě za sebou.

Ještě hůře bylo zkušenému brankáři na konci 38. minuty, kdy hosté srovnali krok. Sebastian Larsson využil výhodu přímého kopu asi z 18 metrů přesnou střelou do levého horního rohu. Vedení na stranu Pompeye vrátil chvíli po změně stran Hermann Hreidarsson. Ten zužitkoval Muntariho centr z přímého kopu po faulu nešťastníka utkání Murphyho.

V 72. minutě Baroše vystřídal Nwankwo Kanu, který v nastaveném čase stanovil úspěšnou hlavičkou konečné skóre na 4:2. Portsmouth poskočilo na sedmou pozici, Birmingham, který na stejném hřišti nevyhrál již dlouhých 52 let, je o bod nad sestupovými pozicemi.

Fotbalová jatka na Stamford Bridge

Londýnská Chelsea mohla jít proti poslednímu Derby County do vedení už ve třetí minutě. Nejlepší střelec domácího celku v této sezóně Frank Lampard, o jehož budoucnosti v klubu se ale v poslední době živě spekuluje, se sice elegantně obtočil mezi dvěma obránci, levačkou pak ale orazítkoval pouze tyč hostující branky. O chvíli později byl gólové radosti blízko i další anglický reprezentant ve službách Blues Joe Cole, proti byl ale vynikající Carroll mezi tyčemi Derby.

Když už se domácí borci radovali, brzy jim úsměvy zhořkly. Ve 20. minutě si za hostující obranu naběhl německý reprezentant Michael Ballack, převzal přihrávku a nezadržitelně skóroval. Jeho snahu ale zmařil zdvižený praporek asistenta rozhodčího. O sedm minut později již bylo všechno v pořádku, alespoň z pohledu Blues. Dean Leacock z Derby v pokutovém území atakoval Lamparda a sudí Chris Foy ukázal nekompromisně na penaltový puntík. Z něj se vzápětí střelou placírkou nemýlil sám postižený.

Ve 42. minutě zvýšil pohodlně do odkryté branky Salomon Kalou, který v základní sestavě překvapivě nahradil v úterý třicetiletého Didiera Drogbu. Hostující gólman vyběhl za hranici velkého čtverce, aby odvrátil míč před dotírajícím Anelkou, udělal to však tak nešťastně, že si mohl připsat nechtěnou asistenci. Na konci 57. minuty se radovali hráči Blues potřetí. Nádhernou kombinační akci vyšperkoval Joe Cole přihrávkou před prázdnou branku Lampardovi a ten už se nemohl mýlit.

Oba hráči se dokázali střelecky prosadit během další desetiminutovky a Lampard tak zkompletoval hattrick. V 72. si tentýž hráč připsal střelou levou nohou z hranice vápna čtvrtý zářez na pažbu, v této sezóně to byla již jeho desátá trefa v Premier League. Hned po rozehrání se na hrozivých 1:6 podařilo upravit hostujícímu Davidu Jonesovi. Chelsea je nadále třetí se ztrátou pěti bodů na vedoucí Arsenal, má však jeden zápas k dobru.

Middlesbrough a Villa potvrzovaly statistiky

Aston Villa přivítala na svém trávníku dvanácté Middlesbrough. Domácí kouč Martin O´Neill se musel na začátku utkání obejít bez obvyklého kapitána a opory zadních řad Olofa Mellberga. Zkušený švédský stoper ještě nedoléčil zranění a usedl pouze na lavičku, což byla pro již tak propustnou defenzívu šestého celku tabulky citelná ztráta. Villa inkasovala v každém z posledních 14 zápasů, naproti tomu nevyšla střelecky naprázdno v úctyhodných 23 duelech za sebou. Proti Middlesbrough se navíc domácím obvykle daří, do sítě svého soupeře již nastříleli 47 branek, což je nejvíce ze soupeřů Villy.

Naproti tomu hosté ve 22. minutě potvrdili statistiku, podle níž střílí 60 procent svých branek v prvním poločase. Levačkou se ze vzdálenosti deseti metrů prosadil Stewart Downing, který nechyběl ani v jednom zápase Middlesbrough v této sezóně a svou šestou trefou v ročníku se osamostatnil na čele klubové statistiky.

Do druhého poločasu přišel domácí defenzívu vyztužit Mellberg, útočnou sílu se pokoušel zvětšit Marlon Harewood. Další statistickou položku podložila Villa díky úspěšné exekuci pokutového kopu v 72. minutě. Levačka Garetha Barryho vyrovnala na konečných 1:1 a učinila z domácího celku nejlépe střílející mužstvo druhých poločasů v této sezóně.

Premier League - 29. kolo:
Aston Villa - Middlesbrough 1:1 (74. z pen. Barry - 23. Downing), Portsmouth - Birmingham 4:2 (6. z pen. a 9. Defoe, 49. Hreidarsson, 90. Kanu - 10. Muamba, 40. Larsson), Chelsea - Derby 6:1 (28. z pen., 57., 66., 72. Lampard, 42. Kalou, 64. Cole - 73. Jones).

Reklama

Související témata: