Hlavní obsah

Beckham při jubileu zadržoval slzy, tleskaly mu oba tábory diváků

PRAHA

Velké emoce cloumaly ve středu večer s hvězdným záložníkem Davidem Beckhamem, který jako pátý anglický fotbalista v historii oslavil sté utkání v národním dresu. Středopolař amerického LA Galaxy přiznal, že během prestižního zápasu ve Francii potlačoval slzy a když mu při střídání připravil zaplněný Stade de France ovace vestoje, byl prý dojatý.

Článek

Beckham byl po zápase plný dojmů, náladu mu příliš nepokazila ani porážka 0:1, kterou zařídil proměněnou penaltou Franck Ribéry. "Jsem moc pyšný. Když jsem začínal s fotbalem, nikdy jsem nesnil o tom, že bych dosáhl stovky startů. Je pro mě speciální dosáhnout toho právě zde, kde hrával Zidane. Navíc mám ve Francii i dům," řekl novinářům anglický záložník.

Na jubileum se speciálně nachystal; obul si zlaté kopačky a do hlediště pozval mnoho rodinných příslušníků a kamarádů. Když v 63. minutě opouštěl hřiště, oba divácké tábory povstaly a vyprovodily ho bouřlivými ovacemi. "Pro mě i pro moji rodinu to byl velmi emotivní moment. Jsem pyšný, že tady mohla být moje rodina, a přiznávám, že jsem musel zadržovat slzy," uvedl Beckham.

Beckhema překvapila jeho fyzická připravenost

Svoji obnovenou premiéru v dresu Albionu si užíval, na Stade de France patřil k nejlepším hráčům. Stihl si sice připsat žlutou kartu, ale byl také blízko svému osmnáctému reprezentačnímu gólu. Své středeční vystoupení pak uzavřel typickým dlouhým pasem, který přesně našel Stewarta Downinga.

"Nejdůležitější bylo, že se zlepšuje moje fyzička. Cítil jsem se opravdu svěže, daleko lépe, než jsem předpokládal. Myslím, že jsme si nezasloužili prohrát, hráli jsme hlavně v první půli dobře," uzavřel Beckham, který prý touží překonat rekordmana v počtu reprezentačních startů legendárního Petera Shiltona. Ten oblékl anglický trikot ve 125 zápasech.

Beckhamův výkon si pochvaloval i nový trenér Albionu Fabio Capello, který jubilanta povolal do národního celku vůbec poprvé. "David hrál přesně tak, jak vím, že může hrát. Střídal jsem ho jen proto, abych viděl hrát i další hráče," vysvětlil italský kouč.

Zápas si pochvaloval i Domenech

Pro jeho kolegu na domácí lavičce Raymonda Domenecha bylo utkání dobrým testem před blížícím se Eurem. "Chtěli jsme těžký zápas proti silnému týmu a dostali ho. Celkově jsem potěšený, můžeme stavět na tom, co jsme dneska viděli," uvedl po středečním utkání.

Také ostatní přípravné duely před blížícím se šampionátem přinesly zajímavé okamžiky. V Severním Irsku byl oceněn nejlepší střelec uplynulé kvalifikace domácí David Healy, který 13 přesnými zásahy překonal rekord Chorvata Davora Šukera. Cenu mu přivezl do Belfastu sám prezident UEFA Michel Platini. "Je to obrovská pocta, že si našel čas, aby přijel do Belfastu a ocenil mě," pravil nadšeně Healy, jenž prý nejraději vzpomíná na hattrick do sítě Španělů.

Španělé už neprohráli 14 zápasů v řadě

Tým z Pyrenejského poloostrova ale od té doby udělal velký pokrok a po středeční výhře nad mistry světa z Itálie se zařadil mezi favority šampionátu. "Ta střela byla perfektní. Krásně mi to sedlo a šlo to přímo do horního růžku," popisoval útočník David Villa svůj povedený volej, jímž pomohl natáhnout španělskou sérii bez porážky na 14 zápasů.

To Portugalci tápou a další ránu jejich sebevědomí zasadili v odvetě za finále evropského šampionátu v roce 2004 Řekové. Varování před Eurem dostaly také obě pořadatelské země: Švýcaři po debaklu 0:4 s Německem a Rakušané po zpackaném závěru duelu s Nizozemskem, v němž přišli o tříbrankové vedení. "Úplně jsme ztratili koncentraci. Doufám, že se zvládneme dostat do Eura do absolutní formy," prohlásil rakouský trenér Josef Hickersberger.

Reklama

Související témata: