Hlavní obsah

Chelsea je v anglické lize opět druhá, Liverpool uhájil čtvrté místo

Londýnská Chelsea zvítězila v rámci 32. kola fotbalové Premier League nad Middlesbrough 1:0 gólem Ricarda Carvalha z úvodu zápasu. Svěřenci Avrama Granta, v jejichž brance opět nestál zraněný reprezentační gólman Petr Čech, se tak vrátili na druhé místo o bod před Arsenal. Tottenham prohrál na svém hřišti s Newcastlem 1:4. Liverpool uhájil díky brance Fernanda Torrese v městském derby s Evertonem čtvrtou příčku.

Článek

V boji o návrat na druhou příčku ligové tabulky přivítala v neděli Chelsea na Stamford Bridge dvanácté Middlesbrough. V domácí brance opět nestála zraněná česká reprezentační jednička Petr Čech, zastoupil jej Ital Carlo Cudicini. Kouč Blues Avram Grant se také musel obejít bez svého nejlepšího střelce Franka Lamparda, jejž do hry nepustila viróza.

Na konci třetí minuty málem zaskočil gólmana Middlesbrough Marka Schwarzera skákavou ranou zpoza vápna domácí kanonýr Didier Drogba. Gólman hostů míč pouze nejistě vyrazil a byl hodně rád, že na blízku nebyl žádný hráč v modrém dresu. V páté minutě se už ale Chelsea radovala z vedení, když se přesnou hlavičkou prezentoval Ricardo Carvalho. Portugalský obránce tak stylově oslavil svůj 150. start v dresu Blues.

Ve 35. minutě se prosmýkl po pravé straně Essien, ale jeho pas po tanci mezi obránci ve vápně nedokázal úspěšně zakončit Salomon Kalou. Těsně před koncem první půle byl dvakrát blízko gólové radosti Drogba, ani v jednom případě ale netrefil branku. Nejprve poslal svůj projektil z přímého kopu těsně vedle Schwarzerovy tyče, vzápětí po centru Joe Colea hlavičkoval nad.

V 65. minutě se dostal na hřiště v domácím dresu Shaun Wright-Phillips a hned měl dvě velké šance. Nejprve z pravé strany přízemní střela minula těsně pravou tyč a posléze po ideálním namazání trestuhodně přestřelil z hranice vápna. Vzápětí měl vyrovnání na hlavě hostující útočník Alves. Toho nechala obrana Blues trestuhodně osamoceného na malém vápně, jeho pokus se ale také mezi tři tyče nevešel.

V 72. minutě nedokázal Alves využít ani nevídané chyby gólmana Cudiciniho, který se s ním vydal do souboje třicet metrů od své branky. Forvard Middlesbrough jej sice obehrál, svou střelu ale nasměroval pouze do tyče. Další dvě razítka na břevno branky Blues přidali hostující borci při závaru v 82. minutě. Chelsea ale uhájila nejtěsnější vítězství a vrátila se na druhé místo před Arsenal.

Merseyside vládne Liverpool

Do 178. merseysidského derby mezi domácím Liverpoolem a Evertonem, který byl zároveň přímým soubojem o čtvrtou příčku, vstoupili lépe Reds. Již v sedmé minutě vstřelil svou 21. branku v Premier League nováček soutěže Fernando Torres po přihrávce Dirka Kuyta a rozjásal tak ochozy stadiónu Anfield Road. Hostujícímu Evertonu se naproti tomu nepodařilo během devadesáti minut skórovat ani jednou.

Gólman Liverpoolu Pepe Reina oslavil svůj 100. start v Premier League patnáctou nulou v sezóně a je na čele brankářských statistik anglické ligy. Reds vyhráli i první vzájemný zápas obou celků v tomto ročníku a právem se tak mohou označovat za krále Merseyside. V zápasech těchto soupeřů padlo historicky nejvíce červených karet ze všech dvojic Premier League, tentokrát ale borci na obou stranách udrželi nervy na uzdě.

Newcastle rozstřílel Tottenham na jeho hřišti 

Tottenham začal na svém hřišti proti Newcastlu dobře. Na konci 25. minuty se prosadil úspěšnou hlavičkou Darren Bent. To bylo ale ze strany domácích vše. Hosté naopak rozesmutnili gólmana Robinsona, který opět dostal přednost před ex-slávistou Černým, hned čtyřikrát. Gólem do šatny dokázal vyrovnat velezkušený Nicky Butt, obrat dokonal v 52. minutě úspěšnou exekucí přímého kopu Geremi.

V 65. minutě zvýšil už na dvoubrankový rozdíl anglický reprezentant Michael Owen, který zužitkoval přiťuknutí kolegy z útoku Marka Viduky. Na konečných 4:1 z pohledu Newcastlu upravil v 82. minutě Obafemi Martins. Hosté se ziskem tří bodů posunuli na dvanácté místo tabulky právě za svého nedělního soupeře.

Anglická fotbalová liga, 32. kolo:
Chelsea - Middlesbrough 1:0 (5. Carvalho), Tottenham - Newcastle 1:4 (25. Bent - 45. Butt, 52. Geremi, 65. Owen, 83. Martins), Liverpool - Everton 1:0 (7. Torres).

Reklama

Související témata: