Hlavní obsah

Bývalý fotbalista z Premier League údajně prodal zápas

LONDÝN

Anglická Fotbalová asociace začala vyšetřovat tvrzení, že nejmenovaný bývalý hráč Premier League vzal úplatek 50 000 liber (asi 1,6 miliónu korun) za ovlivnění výsledku. S obviněním přišel britský deník The Independent.

Článek

"Začali jsme na tom pracovat. Nejprve ale musíme zjistit, zda šlo o zápas v Anglii. V novinách se totiž píše jen o utkání v posledních dvou letech v Británii," řekl v pátek agentuře Reuters mluvčí FA.

Fotbalista, který se nyní léčí ze závislosti na sázení na klinice Sporting Chance v Hampshiru, se měl nechat ve zmiňovaném utkání vyloučit a údajně také přesvědčil ke spolupráci tři spoluhráče. Za odměnu mu měl být smazán dluh 50 000 liber u bookmakera.

List se o úplatném fotbalistovi dozvěděl na semináři na klinice, která pomáhá fotbalistům v potížích a je podporována FA a hráčskou asociací.

Problémy s korupcí a ovlivňováním výsledků jsou v Anglii velmi řídké, nicméně několik hráčů v poslední době přiznalo, že jsou závislí na sázení. Mimo jiné někdejší záložník Arsenalu a národního týmu Paul Merson či současný hráč West Hamu Matthew Etherington.

Poslední větší korupční skandál zaznamenala Anglie na začátku 60. let, kdy deset fotbalistů skončilo ve vězení a dostali doživotní zákaz působení ve fotbale. V roce 1915 čtyři hráči Manchesteru United a stejný počet fotbalistů Liverpoolu ovlivnili výsledek vzájemného duelu, který United vyhráli 2:0, a všichni dostali od FA doživotní tresty.

Reklama

Související témata: