Hlavní obsah

Baroš se podílel na postupu Portsmouthu do finále FA Cupu

LONDÝN/PRAHA

Český reprezentant Milan Baroš byl u sobotního postupu fotbalistů Portsmouthu do finále FA Cupu. Poslední zástupce Premier League porazil 1:0 druholigový West Bromwich, v jehož dresu odehrál 61 minut Roman Bednář. Baroš zařídil jediný gól zápasu, po jeho akci a střele dorážel do prázdné branky Kanu. Ve finále se Porstmouth utká s lepším z dvojice Barnsley - Cardiff.

Článek

Portsmouth hájil v semifinále FA Cupu jako jediný tým čest prvoligového pelotonu. Vůbec poprvé za posledních sto let se mezi poslední čtyři celky v soutěži probojoval osamocený zástupce Premier League. Ve Wembley se ale trenér Harry Redknapp musel obejít bez svého spasitele a zimní posily Jermaina Defoea, který v posledních sedmi zápasech nastřílel osm branek. Produktivní forvard však už v letošní sezóně zasáhl do poháru v barvách Tottenhamu, a tak se vedle Milana Baroše objevil v útoku ostřílený Nwankwo Kanu.

V útoku Baggies se bil další český útočník Roman Bednář. O první nebezpečný pokus se postaral jeho spoluhráč Kevin Phillips na konci čtvrté minuty. Autor letošních 22 gólů v dresu West Bromwiche napřáhl po rychlém zpracování těsně za vápnem a poslal míč nad břevno Jamesovy branky. Úvodní aktivitu outsidera vzápětí podpořil nepříjemným skákavým pokusem Morrison, s nímž si nadvakrát poradil zkušený gólman Pompeye.

Baroš bojoval

Vzápětí na druhé straně poprvé vystrčil růžky Baroš, proti přesile se ale neprosadil. Když už český reprezentační útočník v 18. minutě uháněl za zády obránců na brankáře Kielyho, zastavil jej praporek pomezního. Nejlepší střelec Eura 2004 hrál v tomto zápase také o prodloužení svého angažmá na ostrovech, kde je na půlročním hostování z francouzského Lyonu. Svou touhu po setrvání v modrých barvách demonstroval také ve 24. minutě, kdy sice ve vápně kličkou znemožnil bránícího hráče, míč si dal ale daleko od nohy.

V minutě 35. si Baroš vysloužil od rozhodčího Webba žlutou kartu za úmyslné zpracování míče rukou. Následně na druhé straně chyboval při lehkém zákroku brankář James, naštěstí pro něj dokázal balón napodruhé zpracovat před dobíhajícím Phillipsem. Diváci ve Wembley jinak sledovali defenzivně laděný duel s množstvím nepřesností. Čtyři minuty před poločasem vyzval obloučkem za obránce ke zteči branky Baggies Baroše Kanu, ten ale tísněn dvěma hráči nedokázal míč zasáhnout s potřebnou razancí.

Rozhodnul Kanu po akci Baroše 

Obraz hry se nezměnil ani po příchodu hráčů z kabin, taktikou obou soupeřů bylo především branku neinkasovat. V 54. minutě se ale mohli radovat fanoušci Portsmouthu. Milan Baroš si ve vápně ideálně zpracoval vysoký míč, jeho střelu ještě Kiely bravurně vyrazil, proti dorážce Kanua už byl ale bezmocný. Na začátku sedmé desetiminutovky hřiště opustil Bednář, kterého nahradil Ishmael Miller.

Baroš se nedočkal svého premiérového zásahu v dresu Pompey ani v 66. minutě, kdy se objevil ve stoprocentní šanci. Po ideálním vysunutí mezi dva obránce si sice položil Kielyho, ale svou střelu poslal nepochopitelně přímo do něj. Vzápětí rodák z Vigantic přepustil své místo na hřišti Davidu Nugentovi. V 75. minutě mohlo být vyrovnáno. Rychlý výpad Baggies zakončil tvrdou ránou z voleje Slovák Koren a gólmana Jamese zachránilo břevno.

V 84. minutě mohl vedení Portsmouthu zvýraznit právě střídající Nugent, ale skórovat se mu nepodařilo, stejně jako na druhé straně ve snaze o vyrovnání Millerovi. Baggies se tlačili před Jamese, ale ke kýžené brance, která by zajistila opakování duelu, to nevedlo. Baroš a spol. se tak mohou po výhře 1:0 těšit na finále Anglického poháru, první pro Portsmouth od roku 1939.

V neděli od 17 hodin vyzve také ve Wembley ve druhém semifinále Barnsley celek Cardiff City. Oba celky z druhé nejvyšší anglické ligy si ve čtvrtfinále poradily s mužstvy z Premier League. Barnsley vyřadilo po výhře 1:0 Čechovu Chelsea, Cardiff dal ještě o gól víc Middlesbrough.

FA Cup - semifinále:
West Bromwich - Portsmouth 0:1 (54. Kanu)

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články