Hlavní obsah

Zraněný smolař Čech: Za dva týdny bych mohl být zpět

Fotbalový brankář Petr Čech rázně odmítl spekulace o předčasném konci sezóny, o němž v souvislosti s jeho nedělním zraněním píší ostrovní média. Gólman londýnské Chelsea a české reprezentace při úterní tiskové telekonferenci českým novinářům přiblížil okolnosti poranění. „Plastický chirurg, který mi to zašíval, odvedl dobrou práci. Rána vypadá jako normální povrchové zranění,“ uvedl.

Článek

Od neděle jste kvůli dalšímu zranění opět na listině zraněných hráčů. Co se vlastně při tréninku, který jste po zranění kotníku absolvoval již v plné zátěži, přihodilo?

Při nácviku herní situace, při níž útočilo šest hráčů na čtyři bránící, jsem se vrhl po přihrávce na zadní tyč. Jeden ze spoluhráčů (Tal Ben-Haim - pozn. red.) chtěl míč taky odkopnout a bohužel mě zasáhl kopačkou do spodní části obličeje. Myslel jsem, že mám jen malou díru na bradě, kde jsem to cítil nejvíc. Když ale přiběhl doktor, tak mi rovnou řekl, že to sám zašít neodkáže. Jsem aspoň rád, že z té akce nepadl gól.

O malou ranku skutečně nešlo. Musel jste se podrobit chirurgickému zákroku, obličej vám spravoval plastický chirurg...

Zákrok proběhl v celkové anestezi a trval téměř dvě hodiny. Plastický chirurg, který mi to zašíval, odvedl dobrou práci, rána vypadá jako normální povrchové zranění.

Britské noviny píší o tom, že máte na obličeji padesát stehů...

Počet stehů nevím, neptal jsem se. Rána není obrovská, je na pravé straně od spodního rtu po bradu. Sice mluvím jen na půlku pusy, ale nejsem nijak omezený. Můžu se normálně najíst, manželka i dcera Adélka mě normálně poznaly. Sice mi zůstane po zákroku malá jizva, ale těch už mám hodně. Nemám ani bolesti, beru prášky.

Co píše o Čechově zranění britský tisk...
Může přijít o Euro, v obličeji má 50 stehů

Tisk v Anglii nicméně spekuluje, že můžete být mimo hru až půl roku...

Kdybych byl normální pacient, tak bych si asi skutečně dal pohov na delší čas. Mě ale živí fotbal a to s sebou nese určité riziko. Plastický chirurg mě žádal, abych byl s ohledem na celkovou anestezi dva dny v klidu. Pak bude důležité najít způsob, jak ránu ochránit, aby se neroztrhla. Jakmile tento způsob najdeme, tak se vrátím k tréninku. Doktoři jsou pozitivní. Ty dva týdny, které ohlásil klub, by snad mohly být reálné.

Od zlomeniny lebeční kosti v roce 2006 nosíte při fotbale ochrannou ragbyovou helmu. Nepřibude do vaší výstroje další chránič?

Musíme najít způsob, aby mě nic neomezovalo v tréninku. Každý takový chránič ale musí být povolený.

Neproběhly vám hlavou vzpomínky na střet se Stephenem Huntem z Readingu, při němž jste utrpěl zmiňovanou frakturu lebky?

Na to jsem nemyslel, spíš mi běželo hlavou, jak asi budu po operaci vypadat. Střet s Huntem bylo něco jiného. Teď je to nešťastné v tom, že jsem se po delší pauze zapojil do plného tréninku a chystal se na návrat na trávník. Letošní sezóna je - co se týče zranění - nejhorší. Záda, lýtko, bok, kotník a teď tohle. Třeba ale pak budu mít na dlouho klid.

Vaše zranění je další nepříjemnou zprávou pro trenéra Brücknera, který dva měsíce před startem ME postrádá několik opor. Mluvil jste s ním?

Trenér mi volal už asi desetkrát, ptali se i kluci z nároďáku.

Jaký vliv může mít zranění klíčových hráčů na výkon českého mužstva na Euru?

Je to hodně nepříjemné, ale pokud se kluci dají dohromady a odehrají před šampionátem alespoň tři čtyři zápasy, tak by to mohla být určitá výhoda. Třeba Portugalci budou mít v nohách za sezónu na šedesát zápasů a je možné, že na Euru budou sotva chodit. Zátěž našich marodů proti tomu bude poloviční. Pokud dostanou šanci se v několika zápasech rozehrát, pak by pro tak kvalitní hráče neměla být pauza velký problém.

Vaše současné zranění tedy účast na mistrovství Evropy neohrožuje. Jak moc vás ale mrzí, že nestihnete odvetu čtvrtfinále Ligy mistrů s Fenerbahce?

Každého mrzí, když nemůže nastoupit do takového zápasu. Hraje se o všechno. Nálada v Chelsea je dobrá, hrajeme doma. Nikdo si nepřipouští, že bychom nepostoupili. Škoda, že u toho nebudu.

Chronologie významných zranění Petra Čecha:
17. dubna 2006 - Nedochytal ligové utkání s Evertonem, když mu v závěru prvního poločasu spoluhráč William Gallas nechtěně šlápl na nohu a způsobil dvoucentimetrovou tržnou ránu pod kolenem; do branky se vrátil 29. dubna.
26. června 2006 - Krátce po vyřazení české reprezentace z mistrovství světa se na londýnské klinice podrobil artroskopické operaci obou ramen; do branky se vrátil 27. srpna.
14. října 2006 - Hned v první minutě ligového utkání v Readingu utrpěl po střetu s útočníkem Stephenem Huntem velmi vážné zranění hlavy, frakturu lebeční kosti, a musel se podrobit operaci; do branky se vrátil až 20. ledna 2007.
7. listopadu 2007 - Ze souboje s Ghaňanem Asamoahem v utkání Ligy mistrů proti Schalke si odnesl lehce natržený lýtkový sval, s nímž ještě dochytal první poločas; do branky se vrátil 11. prosince.
23. prosince 2007 - Nedochytal utkání v Blackburnu po srážce s domácím útočníkem Roquem Santa Cruzem, jenž ho bolestivě trefil kolenem do pánevní oblasti; navzdory zranění 26. prosince opět chytal, ale v zápase s Aston Villou dostal čtyři góly a teprve poté se rozhodl naražený bok doléčit; do branky se vrátil 12. ledna.
4. března 2008 - Na tréninku před osmifinálovým utkáním Ligy mistrů proti Olympiakosu Pireus si podvrtl kotník; od té doby se zatím v brance Chelsea neobjevil a navíc utrpěl další zranění.
5. dubna 2008 - Při tréninku ho zasáhl kopačkou do obličeje izraelský obránce Tal Ben Haim a kolíky mu způsobil hlubokou tržnou ránu táhnoucí se od rtu až po bradu. Čech po operaci vyjádřil přesvědčení, že stihne start na červnovém mistrovství Evropy.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata: