Hlavní obsah

Wenger se smiřuje s tím, že Rosický už Arsenalu v sezóně nepomůže

LONDÝN/PRAHA

Trenér fotbalistů londýnského Arsenalu Arséne Wenger se připravuje na nepříjemnou variantu, že se ve zbytku sezóny bude muset obejít bez českého záložníka Tomáše Rosického. Kapitán národního týmu sice podle něj v pondělí na tréninku poprvé od lednového zranění podkolenní šlachy běhal v ostřejším tempu, ale Wenger už s jeho nasazením do hry spíše nepočítá.

Článek

Ohrožen je prý i Rosického start na červnovém evropském šampionátu v Rakousku a Švýcarsku.

Arsenal v úterý čeká odveta čtvrtfinále Ligy mistrů s Liverpoolem, v anglické lize mu ještě zbývá odehrát pět zápasů, v nichž zkusí smazat šestibodové manko na vedoucí Manchester United, ale Rosický "Kanonýrům" podle internetových stránek klubu zřejmě už nepomůže. "Musíme takovou možnost vzít v úvahu, bohužel," uvedl Wenger na pondělní tiskové konferenci před zápasem v Liverpoolu, s nímž Arsenal v minulém týdnu doma remizoval 1:1.

Rosický si zranění přivodil 26. ledna v duelu čtvrtého kola Anglického poháru, kdy ze souboje s Newcastlem odstoupil už v deváté minutě. Za více než dva měsíce se jeho stav podle Wengera výrazně nezlepšil. "Není tam vidět žádný velký posun. I když překvapivě v pondělí poprvé mohl běhat ve větším tempu než obvykle a necítil žádnou bolest. Ale musíme si počkat na to, jak se to bude vyvíjet dál," uvedl Wenger opatrně.

Vedení reprezentace má obavy

Rosického vleklé zranění znepokojuje i vedení české reprezentace, pro niž je sedmadvacetiletý tvořivý středopolař klíčovým hráčem. Obavy z dalšího vývoje v českých médiích na začátku týdne vyjádřil reprezentační lékař Petr Krejčí, manažer Vlastimil Košťál v úterý dokonce v deníku Sport připustil možnost, že osloví někdejšího kapitána Pavla Nedvěda, pokud by Rosický do Eura nebyl v pořádku.

"Pokud bychom to potřebovali, Pavel by byl osloven. A bylo by na něm, jestli by to přijal. Samozřejmě respektujeme, že ukončil reprezentační kariéru," připomněl Košťál skutečnost, že nejlepší fotbalista Evropy roku 2003 se s národním týmem rozloučil předloni v srpnu v přípravném utkání proti Srbsku.

Rosický není jediným důležitým hráčem reprezentace, kterého sužují zdravotní problémy. Obránce Marek Jankulovski musel v minulém týdnu na opakovanou operaci kolena, další zadák Radoslav Kováč si zase natrhl vazy v ramenu.

Petr Čech se už sice zotavil po zranění kotníku, ale když se chystal po měsíci na návrat do branky, na nedělním tréninku Chelsea po střetu se spoluhráčem utrpěl ošklivou tržnou ránu v obličeji. V úterý ale ujistil, že by mistrovství Evropy měl stihnout a se speciální ochrannou pomůckou by se do branky rád postavil už za dva týdny.

Reklama

Související témata: