Hlavní obsah

Čech chytal po více než měsíční pauze, Chelsea přišla o výhru v nastavení

LONDÝN/PRAHA

Gólman Petr Čech se po více než měsíční absenci vrátil do branky Chelsea. Pětadvacetiletý fotbalista po zranění kotníku utrpěl na tréninku po střetu se spoluhráčem Ben Haimem tržnou ránu v obličeji, kterou museli lékaři sešít padesáti stehy. K pondělní dohrávce 34. kola anglické ligy proti Wiganu nastoupil Čech s obvyklou helmou, která měla navíc chránič brady. Blues přišli o tři body v nastaveném čase, kdy českého brankáře překonal Emil Heskey a vyrovnal na 1:1.

Foto: www.petr-cech.cz

Brankář Petr Čech na tréninku Chelsea

Článek

Čech si 4. března při tréninku před zápasem Ligy mistrů s Olympiakosem Pireus poranil šlachu v kotníku a s plnou přípravou začal až po měsíci, který provázelo mnoho spekulací, kdy se do branky vrátí. V neděli 6. dubna už naplno trénoval s mužstvem a chystal se na úterní odvetu čtvrtfinále Ligy mistrů s Fenerbahce Istanbul. Na trávníku se však střetl se spoluhráčem Ben Haimem a s krvácejícím obličejem skončil v nemocnici. Lékaři mu sešili ránu na bradě a pravé straně úst asi padesáti stehy.

Čech měl v brance chybět nejméně čtrnáct dní, ale v úterý se zranil jeho náhradník Cudicini a do branky musel třetí brankář Hilário. Hned poté začala Chelsea hledat způsob, jak ochránit brankářovu bradu, aby mohl mezi tyče co nejdříve. O víkendu česká reprezentační jednička vyzkoušela trénink s tradiční helmou, která jí chrání dříve poškozenou lebku, s přidaným chráničem na bradu. Takto vyzbrojený nastoupil Čech v pondělí na domácí trávník k dohrávce 34. kola proti Wiganu.

Chelsea bojovala na druhém místě o stažení náskoku vedoucího Manchesteru United, který činil šest bodů. Wigan, který na Stamford Bridge naposledy bodoval v roce 1985, byl patnáctý. První šanci měl domácí kanonýr Nicolas Anelka, na konci první pětiminutovky ale nedokázal svou hlavičku z malého vápna poslat mezi tři tyče hostující branky.

První zákrok v soutěžním zápase po více než měsíční pauze si Čech připsal ve 20. minutě a rozhodně nebyl z kategorie snadných. Hostující Antonio Valencia využil chybné rozehrávky soupeře a z pravého rohu velkého obdélníku vyslal tvrdou přízemní střelu. Gólman Chelsea se pokusil prudký balón zachytit do koše, ten se ale od jeho hrudi odrazil do zámezí. Z následného rohového kopu se pro londýnský celek již žádné nebezpečí neurodilo.

Heskey pokazil Čechovi návrat

Ve 27. minutě vytáhl famózní zákrok Čechův kolega v druhé brance Chris Kirkland. Ten dokázal skokem na poslední chvíli z brankové čáry odrazit oblouček, který přes něj hlavičkou poslal aktivní Anelka. Gólman Wiganu měl o osm minut později i pořádnou porci štěstí. Po rohovém kopu byl sice již překonán, na brankové čáře jej ale zastoupil dobře postavený spoluhráč Josip Skoko. Oba celky tak šly do kabin za bezbrankového stavu.

Domácí borci po změně stran pořádně přitopili pod kotlem a hostující obrana nevěděla kam dřív skočit. V 54. minutě orazítkoval kapitán Chelsea John Terry po rohovém kopu břevno, tváří v tvář Kirklandovi neuspěl ani Salomon Kalou. O minutu později se už ale mohli Blues radovat. Anelka uhájil míč proti přesile, přiťukl jej na vápno Essienovi a ten trefil levý horní roh branky Wiganu.

Petr Čech předvedl famózní zákrok v 88. minutě, kdy se střídající Sibierski dostal po sklepnutí ze vzduchu do vyložené šance na hranici velkého vápna. Český reprezentant ale nejprve rychlým vyběhnutím zmenšil střelecký úhel a poté pádem na zem zahradil míči cestu do sítě. V nastaveném čase se však hosté už dočkali, centr na zadní tyč napálil zblízka Emile Heskey, Čech si sice na balón sáhl, nedokázal jej ale vytlačit do bezpečí.

Zkušený Heskey si tak dal ten nejlepší dárek ke svému jubilejnímu 400. startu v nejvyšší anglické soutěži. Po remíze 1:1 ztrácí Chelsea na druhém místě tabulky Premier League na obhájce titulu z Manchesteru United pět bodů, do konce sezóny chybějí pouhá čtyři kola. Wigan je 15. s šestibodovým náskokem na sestupové příčky.

Anglická Premier League - 34. kolo:
Chelsea - Wigan 1:1 (55. Essien - 90+2. Heskey).

Reklama

Související témata: