Hlavní obsah

Souboj titánů zřejmě rozhodne o titulu, Čech se postaví Ronaldovi

PRAHA

V sobotu bude celá fotbalová Anglie sledovat, jak dopadne souboj dvou gigantů usilujících o ligový primát. Ve 13:45 se na Stamford Bridge, nedobytné tvrzi londýnské Chelsea, představí úřadující šampióni z Manchesteru United. Nejlepšímu střelci Premier League Cristianovi Ronaldovi se postaví reprezentační gólman Petr Čech. Red Devils mají tři kola před koncem na Blues tříbodový náskok.

Článek

Svěřenci Sira Alexe Fergusona mají před Chelsea tříbodový náskok, v případě rovnosti bodů by o držiteli titulu rozhodovalo skóre. To má výrazně lepší Manchester. Porážka United nebo remíza ve šlágru 36. kola by znamenaly, že o anglickém šampiónovi by rozhodla poslední dvě kola. Trenér Blues Avram Grant bude muset tasit svá největší esa i přesto, že klíčový duel v boji o titul rámují dva zápasy semifinále Ligy mistrů s Liverpoolem.

V tom prvním na Anfield Road si Chelsea vytvořila dobrou výchozí pozici před domácí odvetou, po vlastním gólu Riiseho v nastaveném čase si Blues odvezli remízu 1:1. V brance Chelsea čarovala celý zápas reprezentační jednička Petr Čech, na nějž bude Grant spoléhat i v bitvě o Anglii. Blues mají v zádech místo větru příznivou statistiku, na Stamford Bridge totiž neprohráli úctyhodných 100 zápasůZápas Chelsea - Manchester United budete moci na Sport.cz sledovat v on-line reportáži.

Liverpool před odvetou semifinále Ligy mistrů odjede na hřiště osmnáctého Birminghamu s tím, že už jen stěží změní své stávající čtvrté místo.

Arsenal bojuje s Chelsea o druhou příčku, která zajišťuje přímou účast v základní skupině Ligy mistrů. Svěřenci trenéra Arséne Wengera ztrácejí tři kola před konce soutěže na svého rivala čtyři body, v pondělí zavítají na trávník beznadějně posledního Derby County. Kanonýrům bude do konce sezóny chybět Alex Hleb, který dostal třízápasový distanc za plácnutí do tváře Graeme Murtyho. Český reprezentační kapitán Tomáš Rosický je dlouhodobě zraněný, nyní rehabilituje v Praze a pravděpodobně pro něj sezóna už skončila.

Derby bojuje již pouze o to, aby se nestalo držitelem nelichotivého rekordu. Momentálně má na svém kontě pouze 11 bodů a chybí mu nasbírat ještě alespoň pět, pokud nechce být nejhorším týmem v historii. Dosavadním minimem je totiž patnáct bodů Sunderlandu za celou sezónu 2005/06. Černé kočky také nemají jistotu záchrany, na patnáctém místě mají pětibodový odstup od sestupových příček. V sobotu přivítají svěřenci Roye Keana na Stadium of Light Middlesbrough.

Baroš o Pohár UEFA, Matějovský o záchranu 

Barošův Portsmouth hostí v neděli Blackburn. Devátý celek přijede do Fratton Parku povzbuzen domácí remízou 1:1 s vedoucími United. Za Rovers se trefila letní posila Roque Santa Cruz. Paraguayský útočník má na svém kontě v této sezóně již 13 gólů. Pompeye na dálku soupeří s Evertonem a Aston Villou o páté místo, které zaručuje účast v Poháru UEFA. Oba tyto celky se utkají v Liverpoolu ve druhém nedělním duelu. Zatímco Everton v minulém zápase prohrál doma s Chelsea, Villa si smlsla 5:1 na Birminghamu.

Pohár UEFA si ještě může zajistit osmý Manchester City, ten bude stahovat šestibodový odstup od pátého místa doma proti předposlednímu Fulhamu. Pro londýnský celek to bude zřejmě poslední šance jak utéct hrobníkovi z lopaty, na nesestupové příčky ztrácí kritických pět bodů. První nad čarou ponoru je po 35 odehraných zápasech Reading s českým záložníkem Markem Matějovským. Ten po prohře 0:2 s Kanonýry na Emirates Stadium opět cestuje na hřiště soupeře. Do cesty se Readingu postaví třináctý Wigan, který v posledním kole remizoval 1:1 s Tottenhamem.

Svěřenci Juandeho Ramose získali na konci února Ligový pohár, když ve finále zdolali Chelsea. V lize ale podávají po celou sezónu nevyrovnané výkony, proto jsou také až na 11. místě. Což je pro klub, který měl před startem ročníku pohárové ambice, málo. Kohouti v sobotu hostí sestupem ohrožený Bolton, v jejich brance se zřejmě opět objeví Radek Černý, který ale po sezóně klub zřejmě opustí. V posledním zápase změří síly desátí Kladiváři z West Hamu s o dvě příčky horšími Strakami z Newcastlu.

Program 36. kola anglické Premier League
ČasZápasPrvní utkání
Sobota 26. dubna:
13:45Chelsea - Manchester United0:2
16:00Birmingham - Liverpool0:0
16:00West Ham - Newcastle1:3
16:00Manchester City - Fulham3:3
16:00Wigan - Reading1:2
16:00Sunderland - Middlesbrough2:2
16:00Tottenham - Bolton1:1
Neděle 27. dubna:
14:30Portsmouth - Blackburn1:0
17:00Everton - Aston Villa0:2
Pondělí 28. dubna:
21:00Derby County - Arsenal0:5

Reklama

Související témata: