Hlavní obsah

Ballack zařídil výhru Chelsea nad Manchesterem, drama pokračuje

Fotbalisté Chelsea zvítězili v zápase roku nad Manchesterem United 2:1 a bodově se na lídra anglické Premier League dotáhli. O výhře Blues, za něž odchytal celý zápas reprezentační gólman Petr Čech, rozhodl dvěma góly Michael Ballack. Ten nejprve hlavičkou otevřel skóre a po Rooneyho vyrovnání rozhodl v 86. minutě trefou z penalty. Do konce soutěže zbývají dvě kola, v případě rovnosti bodů rozhodne skóre, které mají výrazně lepší United.

Článek

Oba týmy se musely obejít bez svých nejlepších střelců. Domácí Chelsea chyběl Frank Lampard, kterému ve čtvrtek zemřela matka, Sir Alex Ferguson naproti tomu nechal nejlepšího střelce Premier League Cristiana Ronalda pouze na lavičce. Chtěl tak ušetřit síly své portugalské hvězdy před odvetami semifinále Ligy mistrů, v nichž se utkají United s Barcelonou a Chelsea přivítá Liverpool.

Domácí Chelsea začala náporem, dvakrát zkoušel své střelecké štěstí Michael Essien. V osmé minutě potkala velká nepříjemnost srbského stopera Nemanju Vidiče. Toho při vzdušném souboji zasáhl útočník Drogba kolenem do hlavy a hráč United se bezvládně skácel k zemi. Poté se sice na trávníku posadil, ale z pusy se mu řinula krev a o několik okamžiků později musel být, evidentně otřesený, odnesen z hrací plochy.

Rozhodující faktory v boji o titul v Premier League:
Chelsea i Manchester mají dvě kola před koncem stejný počet bodů (81).
V případě rovnosti bodů se mistrem stane tým s lepším rozdílem mezi vstřelenými a inkasovanými brankami. Tuto statistiku má Manchester (+53) výrazně lepší než Chelsea (+37).
Chelsea v dalším kole zavítá na hřiště Newcastlu, na závěr hostí doma Bolton. United hrají doma s West Hamem a ligu zakončí na půdě Wiganu.
Chelsea musí pro horší skóre získat ze dvou posledních zápasů více bodů než Rudí ďáblové.

Na začátku třetí desetiminutovky byl pár centimetrů od gólové radosti Joe Cole. Po závaru před Van der Sarem pálil z klubka hráčů, míč se odrázil od spojnice brankové konstrukce. Chelsea se dál tlačila dopředu, Essienovu nabídku zleva do sítě nikdo ze spoluhráčů nenasměroval, neuspěl ani Joe Cole se svým slalomem.

V nastaveném čase první půle šli domácí do vedení. Reprezentant Pobřeží slonoviny Didier Drogba si pohrál s obranou soupeře a přesným centrem našel v pokutovém území Němce Michaela Ballacka, který se jakožto vyhlášený hlavičkář nemýlil. Hlouček slavících hráčů poté vzdal hold Lampardově matce Pat, dres s jejím jménem zvedl nad hlavu kapitán John Terry.

Carvalho daroval Rooneymu vyrovnání

Hosté vyrovnali v 56. minutě po neuvěřitelné chybě obránců Chelsea. Portugalec Ferreira na své polovině rychle rozehrál po odpískaném faulu, překvapil tím ale stopera a krajana Carvalha, který dezorientovaný vyslal do sóla Waynea Rooneyho. Anglický reprezentant si vytáhl Čecha z branky a poslal míč neomylně o tyč do sítě. Gólovou oslavu se spoluhráči si ale příliš neužil, protože se mu ozvalo nedávné zranění levého boku.

Indisponovaného Rooneyho vystřídal v 64. minutě Cristiano Ronaldo. O chvíli později mohl Carvalho odčinit svou hrubku, po rohovém kopu ale trefil pouze u tyčky dobře postaveného beka Browna. V 73. minutě se vytáhl i gólman Van der Sar proti nebezpečnému přímému kopu Drogby, který se o jeho rozehrání pohádal přímo na trávníku s Ballackem. V 82. minutě zahrál Brown v souboji s Drogbou rukou, rozhodčí Alan Wiley ale penaltu neodpískal.

Drogba se dohadoval s Ballackem

Jinak tomu ale bylo o tři minuty později, kdy centr zasáhl Carrickovu ruku a po dalších dohadech mezi Drogbou a Ballackem rozhodl německý reprezentant o důležité výhře 2:1 ze značky pokutového kopu. Ronaldo měl sice na druhé straně na noze vyrovnání, z brankové čáry ale vykopával za překonaným Čechem obránce Ashley Cole. Situace se vzápětí opakovala jako přes kopírák, tentokrát uchoval Blues naději na titul střídající Ševčenko.

Přes výhru Chelsea 2:1 stačí United k obhajobě titulu zvítězit v obou posledních zápasech. Fergusonovi svěřenci mají totiž výrazně lepší skóre, které v případě rovnosti bodů rozhodne. Chelsea na závěr Premier League hraje v Newcastlu a hostí Bolton, Manchester United přivítá West Ham a sezónu ukončí ve Wiganu. Pokud oba celky v týdnu uspějí v odvetách semifinále Ligy mistrů, mohou si vzájemný souboj zopakovat ještě v moskevském finále nejprestižnější evropské klubové soutěže.

Anglie, 36. kolo:
Chelsea - Manchester United 2:1 (45.+1 a 86 z pen. Ballack - 56. Rooney).

Reklama

Související témata: