Hlavní obsah

Anglie díky slušnosti vyšle do Poháru UEFA jedno mužstvo navíc

LONDÝN

Anglická fotbalová liga díky vítězství v celoevropském žebříčku fair-play získala v příštím ročníku Poháru UEFA jedno účastnické místo navíc. Start v prvním předkole bude mít zaručen nejslušnější tým Premier League, který se do evropských pohárů nekvalifikuje díky postavení v tabulce. V pátek to oznámila evropská fotbalová unie UEFA.

Foto: REUTERS/Nigel Roddis

Pedersen (vlevo) z Blackburnu bojuje o míč s Richardsem z Manchester City. (ilustrační foto)

Článek

Nejslušnějším týmem anglické ligy je před posledním kolem Manchester City, kterého čeká ještě zápas s Middlesbrough. Po špatném závěru sezóny, kdy vypadl z předních příček, by se tak do pohárové Evropy přece jen mohl podívat. Zopakoval by tak počin z roku 2003, kdy rovněž startoval v Poháru UEFA díky fair-play.

Bodování do evropského žebříčku fair-play se určuje na základě zpráv delegátů ze všech utkání pořádaných UEFA. A to jak klubových, tak i mezinárodních. Sledovanými kritérii jsou pozitivní hra, respekt k soupeři a k rozhodčímu, chování fanoušků a týmových funkcionářů a samozřejmě také počet žlutých a červených karet.

Anglie v tomto hodnocení předstihla dalších sedm kandidátů na prvenství, a to Norsko, Dánsko, Švédsko, Finsko, Německo, Španělsko a Francii. Z nich budou losem určeni další dva účastníci předkola Poháru UEFA.

Reklama

Související témata: