Hlavní obsah

Čech stále nosí ragbyovou helmu, podívejte se proč

PRAHA

Na veřejnosti se poprvé objevil snímek, jenž zachycuje proraženou lebku Petra Čecha po střetu s protihráčem Readingu Stephenem Huntem v říjnu 2006. Po několikatýdenní rekonvalescenci nosí od té doby český gólman na hřišti ragbyovou helmu, která má předejít dalšímu možnému úrazu. Lebku mu navíc chrání specielní destičky a vlákna. „Když se toho místa dotknete, můžete cítit kovové destičky,“ řekl pro BBC Čech.

Článek

V rozhovoru pro pořad BBC Inside Sport se rozhodl Čech pohovořit o odvrácené straně sportu. Nejhorší zážitek zažil 14. října 2006, když v utkání proti Readingu skočil pod nohy Stephenu Huntovi. Ten mu kolenem vrazil do levé strany hlavy, čímž mu přivodil vážnou frakturu lebky. Následovala operace, před kterou byl zveřejněný CT snímek pořízen.

„Dvě díry do lebky vytvořil chirurg, aby mohl vyzvednout hlavní zlomenou kost a dát ji na správné místo. Malé zlomené kosti museli dát doktoři dohromady, a bude trvat roky, než zcela srostou,“ odkryl pozadí nebezpečného zákroku bývalý gólman Sparty a francouzského Rennes.

Padesát stehů na bradě

Čech, který v úterý oslavil své 26. narozeniny, se v nedávné době potkal s dalším zraněním hlavy, kvůli kterému musel nosit chránič i na bradu. Při tréninku ho zranil vlastní spoluhráč Tal Ben Haim a Čechovi museli doktoři zašít tržnou ránu pod pusou padesáti stehy.

„Stále sbírám jizvy. Srážka s ním mi roztrhla tvář, a když jsme viděl reakce mých spoluhráčů, věděl jsem, že je to vážné,“ popsal Čech, jak přišel k jizvě od pusy až po bradu. „Když se vrhnu pod hráčovy nohy, mám jen jednu povinnost. Chytit míč ať to stojí co to stojí. Stinná stránka fotbalu jsou zranění, s tím nic nenaděláte,“ dodal na závěr Čech.

Nyní tedy bez chrániče brady, ovšem s tradiční ochranou hlavy, vyběhne ve středu večer na stadión Lužniki Čech se svou Chelsea, kde se od 20:45 porve s Manchesterem United o trofej pro vítěze letošní Ligy mistrů. Zápas můžete sledovat v on-line reportáži Sport.cz.

Reklama