Hlavní obsah

Počet anglických hráčů v Premier league klesl na historické minimum

PRAHA

V právě proběhlé sezóně Premier league, na jejímž konci slavil titul Manchester United, se objevilo nejméně anglických fotbalistů v celé její historii. Ze všech 498 hráčů, kteří v ročníku 2007/08 nastoupili, jich bylo jen 170 Angličanů, což je pouhých 34,1% ze všech. Studii přinesla na svých stránkách agentura BBC.

Článek

Od počtu anglických hráčů, kteří se předvedli v nejvyšší fotbalové soutěži v sezóně 2000/01 se v tom letošním ročníku snížil o 37. Často kritizovaná politika anglických klubů, kteří upouštějí od angažovaní Angličanů tak dělá vrásky na tváři trenérovi Fabio Capellovi, který je nucen ze 170 fotbalistů vybrat ty nejlepší do anglické reprezentace.

„Číslo je důležité, jelikož to značí, z jakého množství můžu hráče vybrat. Ovšem důležitější je kvalita hráčů. V tuto chvíli je poměr anglický hráčů v lize 34%, ovšem jejich kvalita je na vysoké úrovni.,“ snažil se na serveru BBC najít pozitiva italský kouč Capello.

Anglický fotbal se prezentuje rozpačitými výsledky. Zatímco na klubové úrovni to byla právě dvě anglická mužstva Chelsea a Manchester United, která se proti sobě postavila ve finále Ligy mistrů, anglická reprezentace se ale na druhé straně nekvalifikovala na nadcházející EURO na úkor Ruska a Chorvatska. Faktem ovšem zůstává, že z dvaadvaceti hráčů, kteří se proti sobě v moskevském finále postavili, jich bylo pouhých deset anglických.

„Důležitá je práce, která se odvádí v akademiích. Nejspíš musíme změnit systém přípravy hráčů. V reprezentaci do jednadvaceti let a v mladších máme velké množství skvělých hráčů. V další sezóně doufám, že se nebude jednat o 34 procent ovšem 40,“ řekl na závěr Capello s tím, že to nebude dobré jen pro něho jako trenéra národního týmu, ale také pro celou Anglii.

Reklama

Související témata: