Hlavní obsah

V Manchesteru mají fotbalové sousoší tří velkých hvězd

MANCHESTER

Legendární trenér Manchesteru United Matt Busby je znovu nablízku svému hvězdnému útočnému triu ve složení Bobby Charlton, George Best a Denis Law. U stadiónu Old Trafford byla ve čtvrtek odhalena socha tří bývalých slavných hráčů poblíž skulptury, jež vyobrazuje jejich zesnulého kouče.

Článek

Sousoší v nadživotní velikosti je poctou třem fotbalistům, kteří se před 40 lety zasloužili o vítězství v Poháru mistrů evropských zemí, tedy předchůdci Ligy mistrů, kterou jejich následovníci vyhráli před osmi dny. Bronzová socha Charltona, Besta a Lawa stojí na druhém konci ulice Sira Matta Busbyho, jenž na návštěvníky "shlíží" od roku 1995.

"Je důležité znát naši historii, protože hráči jako Bobby, Denis a George znamenali pro Manchester United hrozně moc," uvedl při slavnosti současný kouč Alex Ferguson, jenž v klubu působí už 22 let.

V uplynulé sezóně si v Manchesteru připomněli nejen 40 let od prvního triumfu v PMEZ, ale i 50 let od tragédie na mnichovském letišti, kde při nehodě zahynula velká část tehdejšího skvělého týmu zvaného "Busbyho děti".

Best zemřel v roce 2005

Odhalení své sochy na Old Traffordu se ze slavné trojice nedožil jeden z nejlepších fotbalistů historie Best, jenž v roce 2005 zemřel na následky zdravotních potíží způsobených dlouholetou konzumací alkoholu.

V centru sousoší je skotský útočník Law s rukou tradičně zdviženou při oslavě gólu, což se mu v jeho rekordní sezoně podařilo v dresu Manchesteru čtyřiačtyřicetkrát. Best a Charlton ho z každé strany objímají.

"Vypadá to jako já, což mě těší, protože když jsem tu sochu viděl poprvé, moc jsem si podobný nebyl. Určitě jsem to já a George. Jen Denis má na můj vkus až moc svalů," žertoval současný ředitel klubu Charlton na adresu svého drobného spoluhráče z 60. let.

Reklama

Související témata: