Hlavní obsah

Fotbalista učil doma děti dějepis a vyvolal skandál. Teď se kaje, od klubu dostal pokutu

I profesionální fotbalisté během probíhající koronavorové pandemie spadli do pasti domácí karantény, kde se ti s rodinami kromě jiného musejí starat o výuku svých ratolestí. Jak vidno, i tak zdánlivě neškodná činnost jako domácí hodina dějepisu, může skončit skandálem.

Foto: Profimedia.cz

Irský fotbalista James McClean ze Stoke City.

Článek

Kontroverzní fotbalista Stoke City James McClean za svoji domácí pedagogickou činnost dostal od klubu pokutu ve výši dvou týdenních platů a k tomu nařízení svůj instagramový účet, kde se obrázkem z historické lekce pochlubil, smazat.

Co bylo na příspěvku tak pobuřujícího? „Dnešní lekce - dějepis" napsal irský fotbalista McClean pod fotku, na níž své dvě děti vyučoval v kukle evidentně napodobující bojovníky IRA (Irské republikánské armády) a celý výjev doplnil několika smajlíky.

Připomínka stále ještě živé a bolestivé historie irského ostrova potažmo celé Velké Británie vyvolala hodně rozhořčených reakcí. A klub přikročil k rázné akci.

„Stoke City může potvrdit, že podnikl disciplinární řízení s Jamesem McCleanem kvůli nevhodnému příspěvku na sociálních médiích. McClean dostal pokutu ve výši dvou týdenních platů a navíc souhlasil s tím, že svůj instagramový účet smaže. Hráč projevil lítost a uznal, že jeho post byl nepatřičný a urážlivý," stojí v klubovém prohlášení.

„Nechtěl jsem nikoho urazit a až teď jsem si uvědomil, že se tak stalo. Už jsem mluvil s představiteli klubu a svůj instagramový účet jsem smazal," kaje se veřejně McClean.

Třicetiletý záložník se narodil v severoirském Derry a vyrůstal na sídlišti Creggan estate, kde v roce 1972 při nechvalně proslulé Krvavé neděli (Bloody Sunday) umírali po střelbě britských vojáků do davu členové protestního pochodu.

Reklama

Související témata: