Hlavní obsah

Pekhart se v premiéře za Tottenham uvedl dvěma góly

VALENCIE

Lepší start v prvním týmu Tottenhamu Hotspur si snad ani nemohl český fotbalový útočník Tomáš Pekhart představit. V pondělí nastoupil k úvodnímu zápasu za slavný anglický celek a dvěma brankami a jednou asistencí přispěl k výhře 8:0 v přípravném duelu proti španělskému celku Tavernes. Devatenáctiletý talent věří, že mu povedené představení pomůže v boji o místo v týmu, kvůli čemuž musel obětovat nynější evropský šampionát devatenáctek v České republice.

Článek

Pekhart se už na začátku roku dostal na soupisku v Poháru UEFA proti Slavii, ale prvního utkání za A-tým Tottenhamu se dočkal až nyní. A na svou premiéru bude dlouho vzpomínat. V úvodním přípravném utkání nastoupil na druhý poločas a po dvou přihrávkách Bulhara Dimitara Berbatova brzy vstřelil první dva góly za anglický tým. Poté ještě přihrál na jednu branku.

Pondělní výkon může významným způsobem ovlivnit Pekhartu pozici v mužstvu. "Než jsem šel na hřiště, říkal jsem si, že by bylo super, kdyby se mi povedlo vstřelit nějaký gól. U nás mladých hráčů je to tak, že většinou dostaneme jednu šanci a záleží, jak ji využijeme. Tak doufám, že jsem trenéra zaujal," řekl v úterním telefonickém rozhovoru s ČTK Pekhart.

Jeho pozice v Tottenhamu se postupně mění. Momentálně patří společně s Berbatovem, Robbiem Keanem a Darrenem Bentem mezi čtyři útočníky, které kouč Juande Ramos vybral pro soustředění ve Španělsku. Šance, že se v nadcházející sezoně prosadí do prvního týmu, je poměrně velká. "Ale už jsem byl párkrát zklamaný, takže bych to zatím nechtěl lámat přes koleno a předbíhat," uvedl Pekhart.

Musel obětovat Euro hráčů do 19 let

Přesto cítí, že by se mohl dočkat. "Mluvil jsem s vedením a ti říkali, že už neplánují kupovat další útočníky. Na novou sezonou Premier League počítají se čtyřmi útočníky," přiblížil mladý kanonýr. Kvůli snaze prosadit se v Anglii musel obětovat i Euro hráčů do 19 let, které nyní hostí Česká republika. "Byl jsem samozřejmě smutný, na druhou stranu se chci o místo v Tottenhamu poprat. Jsem za ty dva góly šťastný, vlastně se to tím celé trochu vykompenzovalo," uvedl Pekhart.

Šampionát sleduje aspoň na dálku. "V pondělí jsme hráli akorát ve stejný čas jako kluci proti Anglii. Jsem s nimi ale ve spojení a gratuloval jsem jim," přiblížil bývalý slávista a těšil se, jak si bude dobírat své spoluhráče z Tottenhamu, brankáře Davida Buttona a Daniela Roseho, kteří proti mladým Čechům v pondělí při porážce 0:2 nastoupili v základní sestavě.

Koncentruje se na soustředění ve Španělsku

Momentálně se ale Pekhart naplno koncentruje na soustředění ve Španělsku, kam Tottenham vyrazil po pár dnech kondiční přípravy v Anglii. "Zažil jsem přípravu v áčku Slavie za pana Jarolíma a přišlo mi to těžší. Ale ani tady to není nijak lehký. Akorát nemusíme dvakrát za den běhat," uvedl.

Na pokoji bydlí Pekhart se spoluhráčem z juniorky, kde v uplynulé sezóně působil, ale zadobře je i s ostřílenými mazáky. "Po zápase za mnou přišel Robbie Keane. Pochválil mě a řekl mi, co bych třeba ještě mohl vylepšit. Gratulovali mi i ostatní. Zatím jsem s Berbatovem odehrál jen 45 minut, ale zdá se, že spolupráce klape," řekl Pekhart s úsměvem.

Zápisnému za premiérové branky se asi vyhne. "Spíš se tu zpívá před kabinou. Včera někdo říkal, že noví hráči musejí zazpívat, ale nějak z toho sešlo. Tak na sebe radši teď nebudu upozorňovat," smál se vysoký útočník.

Reklama

Související témata: