Hlavní obsah

Splnil se mně dětský sen, září po přestupu do West Bromwiche Bednář

To úlevné vydechnutí muselo být slyšet až za La Manche. Nováček anglické Premier League West Bromwich Albion kanonýra Romana Bednáře, jenž zatím v jeho dresu pouze hostoval, nakonec koupil, skotským Hearts of Midlothian požadovaných 3,3 miliónu eur na konto poslal, takže další český fotbalista se na scéně nejslavnější ligy světa objeví. „Splnil se mně dětský sen,“ přiznával v rozhovoru pro Sport.cz pětadvacetiletý Roman Bednář.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Český kanonýr Roman Bednář už se těší na Premier League.

Článek

Jednání kolem vašeho transferu ze Skotska do Anglie se dost vlekla, nakonec jste však s manažerem Pavlem Zikou hostování v přestup přece jen přeměnili. V čem byl vlastně problém?

S definitivním přestupem jsme po vydařené loňské sezóně, v níž jsem za West Bromwich nastřílel ve druhé lize třináct gólů a k nim přidal další čtyři pohárové, počítali, zároveň jsme ale chtěli, aby klub ukázal, že si mě trochu váží. Dva týdny před startem Premier League k definitivní dohodě došlo a já jsem strašně šťastný, že si nejlepší ligu na světě zahraji. Vždyť se mně splní další dětský sen.

Loňská sezóna, která vám opravdu mimořádně vyšla, byla při jednáních s vedením klubu asi tím nejpádnějším argumentem.

Byly to opravdu nejlepší měsíce v mé dosavadní fotbalové kariéře. Přišel jsem do Anglie po zranění, laboroval jsem s kolenem, začínal vlastně od píky a musel jsem si všechno sám vybojovat. Nabídnutou šanci jsem však chytil a od dvacátého kola už jsem hrál stabilně. K návratu do Premier League jsem tak pomohl, k postupu do semifinále tolik ceněného FA Cupu rovněž.

Jaký je vůbec rozdíl mezi skotskou ligou, kterou jste okusil v dresu Hearts, a anglickou druhou ligou?

Podle mého je skotská liga a anglická Championship přibližně na stejné úrovni, takže přílišný rozdíl jsem nepociťoval. Teď to bude ale samozřejmě jiné, protože Premier League je mnohem náročnější. Nasazení, rychlost, fyzická připravenost, to všechno je daleko vyšší. Ale strašně se těším.

Nepanují v klubu obavy, jak mužstvo návrat na scénu Premier League zvládne?

Spíše než obavy mírná nervozita. Loni jsme byli neustále pod tlakem, neboť jsme chtěli postoupit, teď se atmosféra trochu změnila a převládá napjaté očekávání. Vždyť začínáme na Arsenalu, což bude opravdový křest ohněm. Hned v prvním utkání se ukáže, co v nás je. Jasně, na Arsenalu se nevyhrává, ale přesto věřím, že bychom mohli překvapit a uhrát výsledek, který bude povzbuzením do dalších zápasů.

S kapitánem české reprezentace Tomášem Rosickým se při své premiéře v Premier League na trávníku nepotkáte, neboť on po operaci úvod sezóny nestihne, na jeden z anglických fotbalových chrámů se ale určitě těšíte.

Nesmírně. Vždyť zahrát si na Arsenalu, Chelsea, Manchesteru či Liverpoolu je snem každého fotbalisty. A nejen tam, protože každé utkání v Premier League bude úžasné.

A co třeba Wembley? To by vás 20. srpna, kdy na jeho trávníku nastoupí česká reprezentace proti domácí Anglii, nelákalo?

Ale strašně moc! Zahrál jsem si tam už semifinále FA Cupu a rád bych se do Wembley pochopitelně vrátil. Záleží však na novém reprezentačním trenérovi, zda mě do národního mužstva povolá. Reprezentační kariéru rozhodně nevzdávám a budu o šanci bojovat stejně, jako jsem se o ni rval v klubu. Když to s národním mužstvem nevyjde tentokrát, snad trenéra Radu přesvědčím svými výkony v dresu West Bromwichi.

Jak jste vůbec na novou sezónu nachystaný?

Příprava byla hodně náročná, takže jsme připraveni dobře. Na titul to samozřejmě nebude, ale myslím, že v Premier League budeme hrát důstojnou roli a že i fotbal budeme hrát stejně perfektní, jako ve druhé lize. Naši skvělí fanoušci si to zaslouží.

Kádr se ale během prázdnin změnil a hlavně odchod vašeho konkurenta na hrotu útoku Phillipse Kevina do Birminghamu by mohl výkony mužstva poznamenat…

Zase až k tak zásadním změnám v kádru nedošlo, i když samozřejmě uvidíme, co odchod Kevina, jenž byl nejlepším střelcem druhé ligy, s mužstvem udělá. Přestoupili i obránci James Hurst a Curtis Davies, jenže na druhou stranu klub posiluje – přišel brankář Scott Carson z Liverpoolu, slovenský obránce Marek Čech z Porta, o dalších hráčích se údajně ještě jedná.

Reklama

Související témata: