Hlavní obsah

Premier League: Scolari chce dovést Chelsea k titulu

PRAHA

Získat titul po dvouletém panování Manchesteru United, to je na prahu nové sezóny v Anglii jediný cíl fotbalistů Chelsea s Petrem Čechem v brance. Má jim k tomu pomoci i nový brazilský trenér Luiz Felipe Scolari.

Článek

„Přišel jsem do Chelsea v první řadě kvůli tomu, abychom získali trofeje. Nemohu slíbit, že budeme hrát v každém zápase nádherný fotbal, ale rádi bychom se o to pokusili. Když se podaří obojí, bude to bonus,“ řekl devětapadesátiletý Scolari, který mužstvo převzal po mistrovství Evropy. Tam vedl portugalskou reprezentaci.

Chelsea skončila v uplynulých dvou sezónách pokaždé druhá, v té poslední dokonce jen vinou horšího skóre. Jenže jedinou soutěž nevyhrála a to stálo místo Scolariho předchůdce Granta. „Máme nového trenéra, výborné posily a to je pro mě jasný signál, že budeme na všech frontách bojovat o trofeje,“ prohlásil Čech, který je i po příchodu Scolariho neohroženou jedničkou mezi tyčemi.

Po dlouhých letech Chelsea letos neopanovala žebříček co do miliónů liber utracených za posily. Novými tvářemi jsou jen portugalský pravý obránce Bosingwa a Brazilec s portugalským pasem Deco, jehož ruský majitel klubu Abramovič koupil Scolarimu z Barcelony za 8,3 mil. liber. Ovšem podařilo se udržet Lamparda, který podepsal novou čtyřletou smlouvu s rekordním platem 151 000 liber týdně (4,6 mil. korun).

Nejvíce utrácel Tottenham

Nejvíc peněz utratil za posily Tottenham, celkem 46 miliónů liber. Jen 30 miliónů spolkly nákupy záložníků Modriče a Bentleyho, dalších deset stála nová brankářská jednička Brazilec Gomes z Eindhovenu. Anglický reprezentační gólman Robinson přestoupil do Blackburnu.

Obhájce trofeje Manchester United nekoupil vůbec nikoho, ale udržel Portugalce Ronalda, který měl namířeno do Realu Madrid. „United nebudou schopni pozvednout svou hru někam výš. Mají hodně hráčů, kteří hráli poslední dva roky na nebo nad hranicí svých možností,“ popíchl na dálku rivala kapitán Chelsea John Terry.

„To spíš Liverpool bude silnější, udělali dobré nákupy,“ dodal anglický reprezentant. Měl na mysli zejména rekordní transfer léta, přestup irského útočníka Robbieho Keana z Tottenhamu. Liverpool stál na 20,3 mil. liber a mohl si dovolit prodat dlouhána Crouche do Portsmouthu.

Arsenal bude ještě minimálně měsíc postrádat zraněného Tomáše Rosického, jenž po operaci podkolenní šlachy teprve začal trénovat. Středovou řadu by měl oživit Francouz Nasri, otázkou však je, jak se klub vyrovná s odchody Hleba do Barcelony a Flaminiho do AC Milán. „Boj o titul bude zase záležitostí té velké čtyřky. Ale Arsenal asi bude pokulhávat,“ uvedl bývalý kouč Chelsea José Mourinho, nyní trenér Interu Milán.

Reklama

Související témata: