Hlavní obsah

Robinho jde do Manchesteru City, United získali Berbatova

MADRID

Významné posily získaly před pondělním vypršením přestupního období v anglické Premier League konkurenční kluby z Manchesteru. Vedení City se překvapivě domluvilo s Realem Madrid na přestupu brazilské hvězdy Robinha, který měl původně najít nové působiště v londýnské Chelsea. Noví majitelé City ale přišli s nabídkou 42 miliónu eur, která rozhodla. Dres United bude od nové sezóny oblékat Bulhar Dimitar Berbatov, který přichází z Tottenhamu za 37,7 miliónu eur.

Článek

O Robinhově odchodu ze Španělska informoval krátce před pondělním vypršením přestupního období Realu Ramón Calderón. Podle něj anglický klub zaplatí za čtyřiadvacetiletého útočníka 42 miliónů eur (1,04 miliardy korun), což je v celém britském fotbalu rekordní suma.

Robinho přitom toužil po odchodu do Chelsea, kterou vede jeho krajan Luiz Felipe Scolari. Londýnský celek už dokonce začal prodávat dresy s Robinhovým jménem, jenže podle agentury AP přestup zhatila vzájemná nevraživost obou elitních klubů. Chelsea navíc údajně nabídla jen 35 miliónů eur.

Manchester City naproti tomu představy vedení "Bílého baletu" splnil. Právě v pondělí přitom anglický klub oznámil změnu majitele, jeho dosavadní vlastník Tchaksin Šinavatra z Thajska ho prodal finanční skupině ze Spojených arabských emirátů.

Robinho v Manchesteru podepsal čtyřletou smlouvu s ročním platem šest miliónů eur. To je zhruba trojnásobek toho, co pobíral v Realu. "Jsem opravdu nadšený, že mohu pracovat s takovým neskutečným talentem, jako je Robinho," poznamenal trenér City Mark Hughes. "Abychom mohli soupeřit s nejlepšími týmy Premier League, museli jsme získat hráče takovéhoto kalibru," dodal.

Calderón prohlásil, že v Robinhově přestupu hrály roli i "humánní důvody". Vedení totiž nechtělo hráče, který se dokonce sám označoval za novodobého otroka, držet v klubu proti jeho vůli.

"Ale souhlasili jsme samozřejmě také ze sportovních důvodů. I získaná suma je bezesporu důležitá. V daném okamžiku to bylo pro klub nejlepší řešení, i když není naší politikou takto prodávat hráče," řekl prezident Realu. Sám Robinho, který odletěl do Jižní Ameriky na kvalifikaci MS, se zatím k přestupu do Manchesteru nevyjádřil.

Čtyřiadvacetiletý Brazilec sledoval poslední dva zápasy Realu pouze z tribuny. Trenér Bernd Schuster ho nezařadil ani do nominace na nedělní úvodní duel nového ligového ročníku na hřišti La Coruni, protože podle něj nebyl v takovém rozpoložení, aby mohl reprezentovat klub. Německý kouč nicméně chtěl, aby Robinho v Madridu zůstal.

Ferguson: Klíčový přestup

Manchester United zaplatil Tottenhamu za Berbatova 37,7 miliónu eur (934 miliónů korun). "To byl klíčový přestup. Dimitar je jedním z nejlepších útočníků ve světovém fotbalu," prohlásil trenér Manchesteru Alex Ferguson na webové stránce klubu.

Berbatov strávil v londýnském týmu Spurs po příchodu z Leverkusenu dva roky a ve 102 zápasech nastřílel 46 gólů. S United podepsal čtyřletou smlouvu. Součástí transakce je i roční hostování mladého útočníka Fraizera Campbella v Tottenhamu. Další útočník Louis Saha odešel v pondělí z Manchesteru do Evertonu, Berbatov po něm převezme dres s číslem 9.

Berbatovova sága se dlouho vlekla a vyřešila se až v poslední den přestupního termínu. Už v červenci dokonce bulharský reprezentant přišel o týdenní plat 40 000 liber (1,2 miliónu korun) kvůli tomu, že na soustředění ve Španělsku dával okatě najevo svou nespokojenost z tahanic kolem odchodu do Manchesteru.

Ten nakonec musel původní nabídku 20,5 miliónu liber o rovnou polovinu zvýšit, aby odvrátil možnost Berbatovova přestupu do celku městského rivala City. Vyšší částku ještě vedení United nikdy v historii za žádného hráče nezaplatilo.

Reklama

Související témata: