Hlavní obsah

Wengerovi lezou praktiky arabských šejků krkem

LONDÝN/PRAHA

Fotbalový manažer londýnského Arsenalu Arséne Wenger se pořádně opřel do nových vlastníků Manchesteru City, arabské společnosti Abú Dhabi United Group disponující pohádkovým kapitálem. Vyčítá jim praktiky při nakupování hráčů a ignorování zavedených pravidel. „Nesouhlasím s tímto trendem. Fotbal není supermarket,“ rozčílil se v rozhovoru pro SkySports Wenger, v jehož kádru Kanonýrů je i český špílmachr Tomáš Rosický.

Článek

Společnost pocházející ze Spojených arabských emirátů není oficiálně vlastníkem Manchesteru City ještě ani měsíc, a už stačila pořádně rozvířit vody anglické Premier League. Od začátku se netajila smělými plány vybudovat z týmu City nejlepší klub na ostrovech a vůbec na celém světě.

Robinho nejdražší historii

Společnost s obrovským finančním kapitálem vedená šejkem Sulejmanem Fahímem vletěla na evropský hráčský trh jako uragán a chvíli před koncem přestupního období si ukázala na čtyři hráče světové extratřídy - Maria Gomeze, Davida Villu, Dimitara Berbatova a Robinha. Nakonec v její síti uvízl posledně jmenovaný brazilský útočník, jenž se s přestupní částkou 32,5 miliónů liber (1,05 miliardy korun) stal nejdražším hráčem v celé Británii a pátým nejdražším fotbalistou na světě vůbec.

Na řadě jsou další hvězdy

Zálusk si ale dělají šejkové i na hráče světové extratřídy. Nechybí mezi nimi třeba hvězda městského rivala Manchesteru United Cristiano Ronaldo, nebo španělský tvůrce hry Arsenalu Cesc Fabregas. To se samozřejmě zajídá Wengerovi, jenž se svého klenotu vzdát nechce, natož aby přijal metody, jimiž se bohatí vlastníci prezentují.

„Jsou zde pravidla, tak ať se respektují,“ zlobí se francouzský stratég na lavičce Kanonýrů. „Nomohou přece přijít a říct: Příští týden zaplatíme Ronaldovi 250 tisíc liber. Ten hráč přece patří Manchester United! Takovéto praktiky jsou nehorázné a nedají se přijmout,“ dodal.

Fotbal není supermarket

Wenger se také vrátil k případu bývalého hráče Realu Madrid Robinha, který měl po celé léto námluvy s Chelsea,ale nakonec zamířil do Manchesteru City. A dokonce tak rychle, že ani od sám pořádně nevěděl, kam vlastně přestupuje. „Podepíše klubu smlouvu a druhý den ani neví, komu se upsal. To rozhodně není dobrý trend,“ lamentuje Wenger.

„Fotbal není supermarket. Vím, ve hře jsou peníze, ale lidé, kteří v klubu drží kasu si musí být jistí, že finance na hráče byly vynaloženy rozvážně a použity ve jménu etiky fotbalu,“ zakončil osmapadesátiletý kouč.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články