Hlavní obsah

Matějovský začal běhat, kotník už ho nebolí

Radek MalinaPrávo

Marek Matějovský už začal běhat. Po zranění kotníku by měl být brzy fit. Dobrá zpráva pro reprezentačního trenéra Petra Radu. Při zranění Rosického je totiž fotbalista anglického Readingu první volbou na post středového záložníka národního týmu.

Článek

„Každým dnem je stav zraněného kotníku lepší. Začínám běhat. Teď půjde rekonvalescence rychle. Zatím jsem mohl jen cvičit v posilovně. A chodil jsem do bazénu a při speciálním cvičení simuloval běhání. Pěkná makačka. Od lékařů už jsem ale dostal zelenou, noha nebolí,“ vypráví Matějovský.

Jeho trable s pravým kotníkem začaly při ME. Tehdy v posledním utkání ve skupině s Turky padl po jednom ze soubojů k zemi. Vyšetření ukázalo, že měl přetržené vazy. Musel na operaci. Hned v prvním utkání ve II. anglické lize na hřišti Nottinghamu si stejný kotník těžce zhmoždil. „Do mistrovství Evropy jsem neměl vážnější zranění. A teď dvakrát v tak krátkém sledu. Je to těžké hlavně pro hlavu. Každý den jdete ráno do posilovny, pak do bazénu. Je to ubíjející, nesmírně náročné pro psychiku,“ líčí Matějovský.

Odmítá, že by druhé zranění bylo důsledkem nedostatečné rekonvalescence po problému z ME. „To víte, že jsem si podobné názory vyslechl. Ale nemyslím, že bych léčení zkrátil, byť první prognóza po šampionátu předpovídala delší léčbu. Já se cítil dobře. Proto jsem šel do zápasu. Zranění ze zápasu s Nottinghamem jsem viděl v televizi. Došlápnul jsem protihráči na nohu a kotník se abnormálně zvrtnul. Nešťastná náhoda, nic víc,“ říká Matějovský.

Venku jsou výkony slabší

Zatím sleduje zápasy Readingu z tribuny. „Doma hrajeme dobře, venku jsou výkony slabší. Snad všechno brzy vyladíme,“ komentuje průběžnou osmou příčku v tabulce borec, jenž pouze v televizi viděl i přípravný zápas reprezentace v Anglii a kvalifikační duel v Severním Irsku. „První půli v Belfastu kluci sehráli dobře. Nemyslím, že bezbranková remíza je propadák,“ přemítá. „Je jasné, že když neskórujete, hře něco chybí. Ale nemá cenu pitvat, jestli se mnou nebo Tomášem Rosickým by výkon byl lepší. Polák i Plašil ve středu pole hráli výborně.“

Pokud vše dobře půjde, začne Matějovský v pondělí trénovat s prvním týmem Readingu. „Záleží na reakci kotníku na plnou zátěž. Ale nikdo na mě netlačí, abych honem hrál. Prioritou je úplné uzdravení. Proto nechci dělat prognózy, ale je jasné, že bych chtěl být fit pro pokračování kvalifikace v Polsku,“ prohlašuje Matějovský. I trenér Rada bude doufat, že přání jeho svěřence se stane skutečností.

Reklama

Související témata: