Hlavní obsah

Chelsea není žádný soupeř, tvrdí před šlágrem kola kouč United Ferguson

LONDÝN/PRAHA

Polínko do ohně přiložil před vzájemným nedělním utkáním Premier League trenér Manchesteru United Sir Alex Ferguson, když o svém soupeři Chelsea řekl, že v porovnání s Arsenalem není pořádným protivníkem. Reakce kouče Blues Luise Felipe Scolariho na sebe nenechala dlouho čekat. Brazilec se zahleděl na soupisku svého soupeře a řekl: „Cristiana Ronalda bych v týmu mile rád přivítal,“ bodnul do živého Scolari, neboť klenot Ronaldo by se po sezóně z Manchesteru rád pakoval.

Článek

Atomsféra před soubojem dvou velkých rivalů by se dala krájet. V neděli od 15:00 se proti sobě postaví vedoucí tým Premier league Chelsea s Petrem Čechem v bráně proti anglickému šampiónu z Manchesteru, jenž nezažívá nejpovedenější vstup do sezóny. Svěřenci kouče Fergusona získali ze tří odehraných zápasů pouhé čtyři body. Možná i to vyprovokovalo trenéra Rudých Ďáblů k popíchnutí svého soka.

„Když se podíváte nějakých dvanáct třináct let nazpět, kdo byl středem zájmu? Vždy se jednalo o zápsasy Arsenal - Manchester United, Manchester United - Arsenal. Nemůžete přeci zničit dějiny a kvalitu, v níž oba dva týmy věří. Navíc se nedá popřít, že by oba celky upustily od stylu, který po léta předváděli,“ nechal se slyšet Ferguson.

Jde o historii klubu

„Ano, samozřejmě, teď tady máme Chelsea, o tom není pochyb. Když ale mluvíte o historii Arsenalu a Manchesteru United, nemáte na mysli jen vítěze fotbalového utkání, jde o střet historie Arsenalu a historie United,“ vnímá odlišnost od ostatních duelů trenér Reds Ferguson. „S tím se pojí dominance. Jistě že chcete být úspěšnější než ten druhý tým. I proto měla střetnutí těchto mužstev často vyhrocenou atmosféru,“ dodal šestašedesátiletý kouč, jenž na lavičce United působí již dvaadvacátou sezónu.

Dlouho netrvalo a z tábora Chelsea přichází rychlá reakce. Trenér Scolari, jenž vedl v národním týmu Portugalska na ME ve Švýcarsku a Rakousku Cristiana Ronalda se nechal slyšet, že by jednoho z nejlepších fotbalistů současnosti rád přivítal v týmu Blues. I když má Ronaldo smlouvu s United ještě na čtyři roky, hodně se spekulovalo o jeho letním odchodu do Realu Madrid. Sám hráč byl změně prostředí nakloněn, čímž se dostal do křížku se svým trenérem Fergusonem.

Toho využívá Scolari a s potěšením si rýpne. „Je jedním ze tří nejlepších hráčů na světě. Když jsem vedl Portugalsko, každý rok jsem vybíral tři hráče do ankety FIFA o nejlepšího hráče roku. Nejprve jsem zvolil Drogbu, potom Terryho a nakonec Lamparda. Nyní mám všechny tři hráče ve svém týmu. Možná příští rok přivítám Cristiana Ronalda,“ libuje si v ironii Scolari. „Pokud chce změnu, u mě má dveře otevřené,“ dodal.

Scolari vládne pevnou rukou

Ačkoliv Scolariho svěřenci s přehledem přejeli v prvním kole Ligy mistrů francouzské Bordeaux 4:0, brazilský perfekcionista spokojený nebyl, navíc se v rozhořčení rozhodl přerušit trénink na nedělní prestižní duel.

„Před tréninkem jsem svým hráčům oznámil, jakých chyb se v utkání s Bordeaux dopustili. Z tréninku uběhlo deset minut, a oni dělali ty samé chyby. Řekl jsem: “Stop! Chci od vás tohle a tohle. A v tréninku jsme pokračovali,“ komentuje Scolari své jednání s milionářsky placenými hvězdami. To, co bývalý trenér Portugalska hráčům Blues při tréninku vyčítal, bylo nedostatečné pokrývání míče.

Reklama

Související témata: