Hlavní obsah

Ve druhé anglické lize rozhodčí uznali gól, který nebyl

LONDÝN

O skandál se postarali rozhodčí v anglické druhé lize, když fotbalistům Readingu v sobotním utkání s Watfordem uznali gól, který nebyl. Míč přitom vůbec neskončil v brance, místo toho zcela jasně přešel čáru těsně vedle tyče.

Foto: BBC

Radost fotbalistů Readingu ze vstřelené branky - ilustrační fotografie

Článek

"Byl jsem na tribuně a ještě jsem to neviděl ani na videu. Ale když rozhodčí zapískal, tak jsem si říkal: Proč píská? Vždyť tam žádný faul nebyl. A pak jsem uviděl, jak všichni hráči běží ke středovému kruhu, protože odpískal gól," řekl agentuře AP trenér Readingu Steve Coppell. "Ale podle toho, co říkali hráči po zápase, branka to určitě nebyla," dodal.

K incidentu došlo ve 13. minutě po rohu Stephena Hunta z Readingu. Míč se po souboji jeho spoluhráče Noela Hunta a Johna Eustaceho odrazil vedle branky za čáru, odkud ho Hunt vrátil zpět do hry. Hlavní rozhodčí Stuart Attwell nejprve odpískal odkop od brány, po konzultaci se svým asistentem Nigelem Bannisterem však k překvapení všech uznal gól, který do zápisu označil jako vlastní Eustaceho branku. Zápas nakonec skončil remízou 2:2, český záložník Readingu Marek Matějovský nebyl ani mezi náhradníky.

Trenér poškozeného týmu se k verdiktu sudích postavil sportovně. "Něco takového jsem neviděl, je to jako kdyby mi na zahradě přistálo UFO. Šel jsem po zápase za rozhodčím, aby mi to vysvětlil. Říkal, že rozhodl na základě toho, co mu řekl asistent. To respektuji. Musíme si uvědomit, že rozhodčí pracují v týmu, a když mu kolega poradí, tak mu podle mě musí věřit," prohlásil kouč Watfordu Andy Boothroyd.

Po zápase striktně odmítl, že hráči Readingu měli nechat Watford na oplátku skórovat. "Nemyslím si, že by fotbalisté měli brát spravedlnost do vlastních rukou. Od toho tam nejsou. Když vás někdo z ničeho nic zastaví a dá vám dárek, taky neřeknete ne..." dodal Boothroyd.

Coppell měl podobný názor. "Nejsme tady od toho, abychom napravovali chyby rozhodčích," uvedl. "Alespoň se ukázalo, jak důležité je zavedení videa. Podívejte se na ragby, kde ho mají rozhodčí k dispozici. Fotbal by se měl stydět," dodal.

Mezinárodní fotbalová federace FIFA o zavedení videa jedná již několik let, loni v březnu se začalo s testovacím provozem videorozhodčího v anglických mládežnických soutěžích. Kamerový systém dodala stejná společnost, která v tenise zavedla takzvané "Jestřábí oko".

Reklama

Související témata: