Hlavní obsah

Problémy sužovaný Newcastle chtějí koupit Nigerijci

LONDÝN

Až do náruče konsorcia bohatých nigerijských podnikatelů možná přivede současná situace fotbalový celek z Newcastlu. Jeden z nejpopulárnějších anglických klubů totiž zažívá nebývalou krizi, je bez trenéra, bez výsledků a v organizačním chaosu, a tak se už i majitel Mike Ashley rozhodl hodit tým přes palubu. Nigerijci mu za klub nabídli 350 miliónů liber (asi 10,6 miliardy korun).

Článek

Poslední týdny v Newcastlu evokují vzpomínky na čtyři roky starou zkázu podobně slavného Leedsu. Po drahých nákupech přišel nedostatek peněz a trenér Kevin Keegan tak dlouho čekal na posily, až mu došla trpělivost a odešel. Pod prozatímním trenérem Chrisem Hughtonem mužstvo dál tápe a v tabulce kleslo už na předposlední příčku. A přidávají se i disciplinární problémy: mladý útočník Andy Caroll dnes skončil za mřížemi a čelí obvinění z fyzického napadení.

I přes zmar, který v klubu panuje, by Ashley na prodeji patrně neprodělal. Před pouhými šestnácti měsíci za klub zaplatil 134 miliónů liber, teď mu nabízejí Nigerijci podle místních médií 350 miliónů. Sám Ashley avizoval, že kdo mu nabídne 400 miliónů, ten klub dostane.

Nákup by pro nigerijské zbohatlíky měla organizovat společnost NVA Management. "Jsem rád, že se nám podařilo bohaté a fotbal milující Nigerijce přesvědčit. Myslím, že čtyřsetmiliónový balík dohromady dáme," prohlásil šéf společnosti Chris Nathaniel, který tak potvrdil spekulace o možném prodeji. Podle něj o klub usilují i arabští magnáti z Dubai International Capital, kteří před časem chtěli koupit Liverpool; ti však vzápětí zájem o Newcastle popřeli.

Britská vláda i vedení anglické soutěže před časem vyjádřily znepokojení nad zájmem podezřelých finančních skupin o anglický fotbal, v němž by prý mohly bez větší kontroly prát peníze.

Reklama

Související témata: