Hlavní obsah

West Hamu hrozí finanční krize

LONDÝN/PRAHA

Anglickému fotbalovému klubu West Hamu United hrozí finanční krize. Majiteli londýnského klubu Bjorgolfuru Gudmundssonovi by totiž mohly brzy dojít finanční prostředky. Jako jeden z hlavních představitelů Landsbanki, zkrachovalé islandské banky, přišel o velkou část svého jmění.

Článek

Ekonomická krize, která se z USA převalila do Evropy, promlouvá i do fotbalu. V úterý zkrachovala Landsbanki, druhá největší banka na Islandu, a vláda ostrovního státu za ni musela převzít zodpovědnost. Hlavním akcionářem byl předseda banky Gudmundsson, jenž je zároveň hlavním předsedou West Hamu. Gudmundsson byl v úterý ze své pozice u bankovní společnosti odvolán.

„Je velice nepravděpodobné, že by byl Gudmundsson ochoten utrácet další peníze na nákup nových hráčů v lednovém přestupovém okně,“ řekl pro BBC místopředseda klubu Asgeir Fridgeirsson, který však jedním dechem ujistil fanoušky, že klub prozatím není na prodej.

Odchod sponzora a pokuta

Finanční situace populárního anglického celku však není růžová. Již v září z klubu odešel hlavní sponzor, cestovní kancelář XL, která klubu dlužila 5 miliónů liber. Krach Landsbanki může ale pro klub znamenat větší problém. Před dvěma týdny musel navíc klub zaplatit Sheffieldu United pokutu 30 miliónů liber za kontroverzní sestup United z Premier League po sezóně 2006/07. West Ham se tehdy zachránil právě na úkor Sheffieldu, podle nějž Kladiváři neoprávněně využili služeb Argentince Tevéze, který později s krajanem Mascheranem klub opustil.

I přes všechny finanční trable si Fridgeirsson stojí za svým. „Nebude to (krach banky Landsbanki) mít žádný přímý dopad na klub, takže není potřeba West Ham prodávat,“ prohlásil. Reagoval tak na nabídku indického miliardáře Anila Ambaniho, který podle anglických médií projevil o klub zájem. Nabídl prý 150 miliónů liber.

„Nemusíme akceptovat žádné nabídky. Agenti nás kontaktují, ale my jim říkáme, že nemáme zájem,“ opakuje Fridgeirsson.

Jak se skutečně dotkne krize práce trenéra Gianfranca Zoly v zimním přestupovém období, ukáže až čas. Od výkonného ředitele klubu Scotta Duxburyho ale dostal italský kouč záruku, že pokud bude chtít udělat nějaké změny v kádru, „neměl by to být problém“. Po sedmi odehraných kolech je West Ham na šesté příčce se ziskem dvanácti bodů.

Reklama

Související témata: