Hlavní obsah

Banky varují několik klubů Premier League kvůli dluhům

LONDÝN

Britské banky varovaly nejméně tři kluby anglické Premier League kvůli jejich dluhům. Napsal to ve čtvrtek britský list The Daily Telegraph. Už ve středu generální tajemník UEFA David Taylor v Londýně prohlásil, že asociace by mohla v budoucnu zakázat klubům start v evropských soutěžích, pokud by nesplňovaly její požadavky na stav klubových financí.

Článek

The Daily Telegraph neuvedl, o které kluby se jedná. Dal nicméně varování bank do souvislosti s výroky šéfa anglické Fotbalové asociace (FA) Davida Triesmana, který dal v úterý najevo znepokojení nad zadlužeností klubů v nynější globální finanční krizi. Kluby v Premier League mají podle něj dluhy asi tři miliardy liber (asi 93 miliard korun).

O znepokojení bank se podle listu jednalo ve středu při pravidelném setkání ministra kultury a sportu Andyho Burnhama s výkonným ředitelem Premier League Richardem Scudamorem. Podle listu má Burnham podobné obavy jako šéf FA a je pro důkladnější prověřování vlastníků klubů a přísnější regulace financí.

Nejzadluženějším klubem Premier League je podle listu The Independent Manchester United s dluhem 666 miliónů liber (20,9 miliardy korun). Mluvčí klubu nicméně zdůraznil, že klub dluhy pohodlně splácí a zdůraznil jeho vysoké zisky. Za Manchesterem následuje Chelsea (578 miliónů, 18,1 miliardy korun), Liverpool (přes 350 miliónů liber, 11 miliard korun) a Arsenal (318 miliónů, deset miliard korun).

Předseda Chelsea Bruce Buck se vůči obavám nad dluhem ohradil s tím, že klub nedluží bance, ale svému majiteli Romanu Abramovičovi. "Jestli tomu říkáte dluh nebo podíl, na tom nezáleží," řekl.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články