Hlavní obsah

Po Manchesteru City by mohl mít majitele ze SAE i West Ham

LONDÝN

V blízké době by mohl další z anglických fotbalových klubů převzít vlastník z bohatých Spojených arabských emirátů. Dubajská společnost Zabeel Investmants, kterou vlastní královská rodina, se totiž snaží využít problémů s ekonomikou na Islandu a od tamního podnikatele Björgolfura Gudmundssona chce odkoupit londýnský klub West Ham United.

Článek

Dubajská společnost se o anglický fotbal zajímá již delší dobu, snažila se získat i druholigový Charlton. Po posledních událostech na světové burze a finanční krizi na Islandu však podle britských novinářů zaměřila svou pozornost na West Ham. Věří totiž, že Gudmundsson bude mít za těchto okolností zájem klub prodat, přestože to dosud důrazně odmítal.

Sedmašedesátiletý Gudmundsson sice patří podle časopisu Forbes mezi tisíc nejbohatších lidí světa, ale finanční krize na Islandu ho pravděpodobně silně zasáhla. Je totiž vlastníkem a ředitelem druhé největší banky ostrovního státu Landsbanki, která se v důsledku krize musí spojit s třetí největší bankou Bunadarbanki Islands.

Pokud by Zabeel Investmants skutečně West Ham získala, stala by se druhou společností ze Spojených arabských emirátů, která by působila v Premier League. V srpnu už finanční skupina z Abú Zabí koupila Manchester City, do kterého hned investovala velké finanční prostředky především na nákup Brazilce Robinha, který se stal nejdražším hráčem v historii anglické ligy.

V brzké době by majitele měl změnit i Newcastle, jehož majoritní vlastník Mike Ashley chce po problémech s výsledky a fanoušky klub prodat. Učinit by tak měl ještě do konce letošního roku.

Reklama

Související témata: