Hlavní obsah

Čech vychytal stou nulu v dresu Chelsea a už pošilhává po dalším rekordu

PRAHA/LONDÝN

V sobotním domácím zápase se Sunderlandem sice příliš práce neměl, přesto na něj bude Petr Čech rád vzpomínat. Chelsea si dokráčela k pohodlnému vítězství 5:0 a reprezentační gólman udržel již svou stou nulu v dresu Blues. „Jsem moc rád, že jsem to dotáhnul na stovku nul, a o to více mě těší, že jsem jich většinu vychytal v Premier League a v Lize mistrů, tedy ve dvou nejlepších fotbalových soutěžích na světě,“ prohlásil Čech na svých internetových stránkách.

Článek

Čecha v sobotu ani tak netrápil Sunderland, který jej de facto vůbec neprověřil, jako spíš hustý déšť. Právě nevlídné počasí bylo jedinou menší kaňkou. „Všechno to v sobotu hezky vyšlo. Snad jedině to počasí mohlo být lepší, byla velká zima, vítr a tma - už ve dvě odpoledne se muselo na stadiónu rozsvítit.“

Na sto vychytaných čistých kont stačilo šestadvacetiletému brankáři odehrát jen sto osmdesát zápasů Premier League, Ligy mistrů, Anglického a Ligového poháru. To činí úspěšnost pětapadesáti procent. „Je to zároveň výborná vizitka pro obrannou práci celého mužstva,“ vyzdvihuje hru svých spoluhráčů.

Se současnou bilancí se ale Čech spokojit nehodlá. Po očku už kouká po další metě. Reprezentační jednička mezi tyčemi by ráda překonala klubový rekord Petera Bonettiho. Ten během dvaceti let strávených v Chelsea nekapituloval ve 205 utkáních. „Když budu takto pokračovat, mohl bych za pět let jeho rekord překonat,“ přiznává držitel rekordu anglické ligy v počtu nul v jedné sezóně. V ročníku 2004/05 neinkasoval v 25 zápasech a Chelsea i díky němu mohla slavit mistrovský titul.

Čechova bilance po víkendovém zápase nezůstala bez odezvy ani v kabině Blues. Portugalský gólman Hilário, klubová trojka, si do Čecha ihned rýpl. „Na mou stovku nul mi odpověděl: To už jsi docela starej... Jinak Carlo Cudicini se k té stovce také blíží, myslím, že má aktuálně asi 95 nul.“

Druhou stovku čistých kont může Čech načít už v úterý v Římě, kde se Chelsea v rámci Ligy mistrů utká s místním AS. Právě k tomuto duelu už se v klubu nyní upíná veškerá pozornost. „Letíme už v neděli, abychom měli dost času na odpočinek a přípravu na zápas, ve kterém chceme vyhrát. Tři body nám totiž prakticky najisto zajistí postup ze skupiny. Mít postup v kapse co nejdříve, to je náš cíl, abychom se pak mohli v klidu soustředit na Premier League a Ligový pohár,“ uzavírá Čech.

Reklama

Související témata: