Hlavní obsah

Tottenham se uzdravuje, léčba Redknappem mu prospívá

LONDÝN/PRAHA

Pouhá statistika by stačila. Od té doby, co přišel Harry Redknapp do Tottenhamu coby nový kouč po odvolaném Juande Ramosovi, jeden z tradičních anglických klubů ještě nesmutnil z prohry. Z posledních pěti zápasů slavil Tottenham čtyři výhry, jeden zápas skončil remízou. Slušná bilance na to, že klub zažil nejhorší start do sezóny v historii klubu.

Článek

Po osmi kolech měl tým z Londýna na svém kontě pouhé dva body a osamoceně se krčil na posledním místě tabulky Premier League. Na to se rozhodlo vedení klubu zareagovat odvoláním španělského trenéra Ramose. Ten přitom do klubu přišel před rokem a předcházela ho skvělá pověst. Se Sevillou dokázal dvakrát zvítězit v Poháru UEFA.

Leč očekávání se nenaplnila a po několika varováních musel Ramos Tottenham opustit. Jeho místo zaujal bývalý kouč Portsmouthu Harry Redknapp. „Tottenham je velký klub, trénovat ho je pro mě příležitostí, na kterou jsem čekal celý život,“ prohlásil jednašedesátiletý trenér po svém jmenování s tím, že klubu z hlavního města Anglie vždy fandil.

Cesta Redknappa v Tottenhamu však měla být trnitá od samého začátku. Po zápase s Boltonem se jeho noví svěřenci měli utkat s Arsenalem a Liverpoolem, dvěma aspiranty na ligový titul. Před prvním utkáním ještě na lavičce neseděl, své hráče přišel alespoň povzbudit do kabiny. A vyplatilo se. Tottenham získal první vítězství po výhře 2:0.

Remíza s Arsenalem, výhra nad Liverpoolem

Na té jednašedesátiletý kouč začal stavět svůj dosavadní úspěch. V následujícím zápase s Arsenalem sice pár minut před koncem zápasu jeho tým prohrával o dvě branky, jeho svěřenci ale bojovností urvali z Emirates Stadium bod. Následovala výhra nad letos suverénním Liverpoolem, vítězství v Poháru UEFA nad Dinamem Záhřeb 4:0 a skalp před sezónou mohutně posilujícího Manchesteru City.

Kohouti se dostali ze sestupových vod až na 16. příčku. Redknappovi se podařilo vyléčit nemocný Tottenham. „Jak to dělám? Já opravdu nevím,“ citoval Telegraph skromného Redknappa. „Všechno závisí na důvěře. Já jen přišel a se všemi si promluvil, abych je poznal,“ dodal přemýšlivý kouč.

Do klubu nepřišel žádný nový hráč, jak je tedy možné, že se výsledky klubu tak radikálně změnily? Odpovědí na tuto otázku se naskýtá hned několik. Nikdo po příchodu Ramose nezpochybňoval kvalitu trenérského řemesla, bariérou mohla být řeč. „Harry Redknapp změnil atmosféru,“ říká obránce Tottenhamu Vedran Corluka. „Je rozdíl, když vás manažer dokáže motivovat a pochválit v angličtině,“ říká.

Jenas: Redknapp umí poplácat po ramenou

Výměnu na trenérském postu si pochvaluje také Jermaine Jenas. „Rozhodně nechci znevažovat práci Juande Ramose, ale Harry (Redknapp) má úžasný smysl pro svou práci. Máme hodně mladých hráčů, kteří potřebují pomoci a poplácat po ramenou, když je to zapotřebí. A Harry to umí,“ těší jednoho z tahounů mužstva.

Ramos si před svým odvoláním stěžoval na velkou cirkulaci hráčů. Tým opustily oba útočné hroty - Keane i Berbatov. Klub ale získal nové akvizice. Mezi nimi i chorvatského štírka Luku Modriče, který zářil na letošním mistrovství Evropy. V týmu Kohoutů se ale pod španělským koučem příliš neprosazoval. Ramos z něj chtěl udělat typického playmakera. Nyní hraje třiadvacetiletý záložník podhrotového hráče. Jeho role není svázaná, může hrát přesně to, co mu vyhovuje. „Modrič si v posledních dnech fotbal užívá. Vždy byl skvělým hráčem a jednou může být jedním z nejlepších v Premier League,“ je přesvědčen trenér chorvatského národního týmu Slaven Bilič.

Ve střelecké fazóně Bent

Buď jak buď, pokud tým chce vyhrávat, musí střílet góly. A i to se hráčům z Londýna nyní daří lépe. Týmovým střelcem číslo jedna se stal Darren Bent, který zastiňuje letní posilu Romana Pavljučenka. Bent nastřílel v pěti zápasech pod novým koučem sedm branek. Dohromady jich má na svém kontě již jedenáct.

„Bent je v oslnivé formě. To je fantastické nejenom pro něj samotného, ale také pro nás. Můžeme se konečně odpoutat ode dna,“ prohlásil nadšený Redknapp po výhře nad Manchesterem City. „Měli byste vidět naši šatnu po zápase,“ naznačil nový trenér, že nálada v kabině se po právu zlepšila.

Jak dlouho bude lék jménem Redknapp zabírat, ukáží až další kola Premier League. Z toho nejhoršího se ale povedlo sympatickému trenérovi svůj tým vyvést. Série bez prohry může pokračovat dál. Ve středu ale čeká jeho svěřence v Carling Cupu opět Liverpool, v sobotu pak další zápas Premier League na půdě Fulhamu.

Reklama

Související témata: