Hlavní obsah

Anglický fotbalista Cole ukončil kariéru

Bývalý kanonýr Manchesteru United Andy Cole po devatenácti letech ukončil profesionální kariéru. Sedmatřicetiletý fotbalista oznámil své rozhodnutí jedenáct dnů poté, co ukončil nevydařené angažmá v druholigovém Nottinghamu Forest.

Foto: www.wsoccer.com

Anglický fotbalista Andy Cole (vlevo)

Článek

"Není to ideální konec. Ale nic bych v kariéře neměnil. Byla jako sen," Cole řekl listu The Times.

Patnáctinásobný anglický reprezentant odstartoval kariéru v Arsenalu, ale proslavil se až v Manchesteru United, kde v 90. letech vytvořil obávanou útočnou dvojici s Dwightem Yorkem. Spolu pomohli klubu získat v roce 1999 treble - triumf v Premier League, Lize mistrů a Anglickém poháru.

Anglickou ligu Yorke s United vyhrál celkem pětkrát. Rodák z Nottinghamu je za Alanem Shearerem druhým nejlepším střelcem v historii Premier League, když v nejvyšší soutěži dal 187 gólů.

Během kariéry nastupoval Cole i v Bristolu City, Newcastlu, Blackburnu, Fulhamu, Portsmouthu, Birminghmau, Sunderlandu, Burnley a Nottinghamu. "Chtěl jsem klubu něco nabídnout, ne jen sedět na lavičce a vydělávat peníze. Ale od začátku bylo všechno divné. Nikdy jsem nevěděl, jaká je moje role v mužstvu. Jestli mám pomáhat mladším hráčům, nebo jen díky jménu prodat pár vstupenek navíc," řekl Cole.

Reklama

Související témata: