Hlavní obsah

Finanční krize se fotbalu nevyhýbá, na ráně je Liverpool

Finanční krize, která otřásá trhy po celém světě, si možná vybere první daň i v anglické nejvyšší fotbalové lize. Do velkých problémů se může v lednu dostat zadlužený Liverpool, který tak patrně stojí před velkým výprodejem hráčů.

Článek

Keith Harris, jenž stál u zprostředkování prodeje pěti týmů anglické Premier League, přichází s velkým varováním. Jak účastníka nejvyšší anglické ligy Liverpoolu, tak jeho městského rivala Evertonu se patrně nevyhne probíhající světová finanční krize.

Majitelé Reds Tom Hicks a George Gillett mají dva měsíce na to, aby splatili 350 miliónů liber (téměř 11 miliard korun) nashromážděného dluhu. „Splatnost dluhu Liverpoolu je v lednu, čili za dva měsíce. Možná se dá počítat s jejím půlročním prodloužením,“ domnívá se Harris.

Liverpool vzbuzuje obavy

„Klubem, který mi opravdu nahání obavy, je Liverpool,“ nechal se slyšet Harris, jenž v minulosti stál v pozadí prodeje Chelsea, Aston Villy, Hullu, West Hamu a Manchesteru City, a nyní shání kupce pro Newcastle a Everton.

„Nikdy nebylo tak těžké najít investora, který by klub koupil,“ poznamenává fotbalová šedá eminence na ostrovech Harris. „Problémem už není vyjednávání o penězích. Lidé si vůbec pokládají otázku, zda je nyní správný čas na to utrácet peníze,“ dodal.

Harris, jenž je zároveň předsedou banky Seymour Pierce investment, připustil, že ani prodej Evertonu nemá žádné konkrétní obrysy. „Situace ohledně Evertonu se neposunula ani o píď,“ řekl na rovinu Harris, jenž dříve zastával také post předsedy druhé nejvyšší fotbalové ligy v Anglii.

Reklama

Související témata: