Hlavní obsah

Fotbalista Carragher je největším nebezpečím pro vlastní branku

Fotbalovému obránci Jamiemu Carragherovi aby otevřeli střelecký účet i statistici Tottenhamu, přestože odehrál celou kariéru v Liverpoolu. Když si totiž srazil na počátku listopadu v zápase s Tottenhamem míč do vlastní sítě, byl to jeho už třetí vlastní gól, kterým londýnskému klubu pomohl.

Článek

V celé kariéře se Carragher trefil do vlastní sítě šestkrát, zatímco do té správné jen čtyřikrát. O titul krále vlastenců se s ním navíc začal přetahovat Richard Dunne z Manchesteru City.

"Carragher zaznamenal krásnou hlavičkou svůj třetí gól za Spurs, čímž vyrovnal počet ligových gólů vstřelených za Liverpool," povšiml si jeden z čtenářů v dopisní rubrice deníku The Guardian. A skutečně - Carragher se trefil do vlastní sítě poprvé 5. prosince 1998 na půdě Tottenhamu a nasměroval domácí za výhrou 2:1, kterou už pak jen zkorigoval parádní přímý kop Patrika Bergra.

Neuběhlo ani půl roku a Carragher se zapsal mezi střelce Tottenhamu podruhé. Při odvetě na Anfield Road otevřel opět skóre, tentokrát se jeho spoluhráčům ale povedlo výsledek zvrátit a vyhrát 3:2. Další dva vlastence si pak Carragher připsal 11. září v zápase s Manchesterem United a jako by opět přivolal nic neřešící gól Patrika Bergra, který jen zkorigoval na 2:3.

Šest branek si vstřelil také Dunn z Manchesteru City

Pak se Carragher na dlouhých sedm let "uklidnil", branky ale nedával ani na té správné straně. Až v květnu 2006 ve finále domácího poháru udělal vlastencem radost hráčům West Hamu; šestý vlastní gól přidal letos 1. listopadu. A protože fotbaloví statistici vlastní branky neevidují, rozjelo se v Anglii pátrání po někom ještě méně úspěšném.

Osudu jako by se Carraghera zželelo. Den po jeho šestém vlastenci se totéž podařilo i Richardu Dunneovi z Manchesteru City, který se letos do vlastní sítě trefil už potřetí. Dunne ale má pořád aktivní střeleckou bilanci, protože do správné sítě mířil sedmkrát.

Šest vlastenců mimo Premier League se podařilo najít i u někdejšího obránce Chelsea Franka Sinclaira a dnešního asistenta kouče skotské reprezentace Terryho Butchera; oba ale také svá zaváhání několikanásobně vynahradili. V historických pramenech se sice podařilo najít zmínku o jistém Billym Balmerovi z Evertonu, který si na konci 19. století nasázel v zápase osm vlastenců, prý to ale udělal úmyslně.

Podobné úmysly vedly zřejmě i absolutní rekordmany, hráče madagaskarského klubu Stade Olympique L'Emyrne, kteří v roce 2002 na protest proti rozhodčímu obrátili nepříznivě se vyvíjející zápas v naprostou frašku a ve svou prohru 0:149. Vedení tamního svazu ovšem vzápětí zápas anulovalo a čtyři nejpotentnější střelce do vlastní sítě potrestalo zákazem činnosti. A tak zřejmě novodobý primát zůstane skutečně Carragherovi.

Reklama

Související témata: