Hlavní obsah

Brankáře Čecha zaujala vědecká studie

LONDÝN

Brankář české fotbalové reprezentace Petr Čech se nevěnuje jen fotbalovým dovednostem, ale v rozhovoru pro klubovou televizi přiznal, že se zajímá i o fyziku. Přesněji řečeno o fyzikální vlastnosti fotbalových míčů. Čecha zaujala práce doktora Kena Braye, týkající se letu moderních míčů. Po spolupráci na vývoji ochranné přilby a brankářského dresu si tak gólman londýnské Chelsea i nadále rozšiřuje své obzory.

Článek

Doktor Ken Bray tvrdí, že podle první fáze letu se dá přesně modelovat i následná faleš fotbalového míče. S tím Čech mohl pouze souhlasit. „Když však míč letí nehybně je pro brankáře velmi obtížné určit přesný směr, protože balón může během letu kdykoli zahnout a vy se náhle dostanete do problémů,“ řekl Čech.

Firmy vyvíjejí stále nové typy míčů. Cílem výrobců je zvýšení atraktivity fotbalu, tudíž více gólů v sítích brankářů. „Míče jsou opravdu rychlé a lehké. Mohli jste si všimnout, že v poslední době padá mnohem více nádherných branek ze střední a velké vzdálenosti. Všichni ví, co nové míče dokážou, a proto více střílí. Když se míč dobře trefí, je to pro brankáře nechytatelné,“ všiml si gólman.

Gólman není stroj

„Například když míč letí rychlostí okolo 130 kilometrů za hodinu a změní směr čtyři metry před brankářem, má gólman v daný moment pouze několik setin vteřiny na reakci. Nesmíte zapomínat, že gólman není stroj,“ řekl na obranu všech brankářů český reprezentant, jenž ve službách Chelsea vychytal již 101 nul.

Petr Čech se zaobírá i barvou vlastního dresu. V létě představil nový celooranžový dres, který měl za úkol co nejvíce rozptýlit útočníky soupeře a usnadnit tak Čechovi práci. Nyní však bývalý hráč francouzského Rennes a pražské Sparty chytá v oranžovém dresu a v černých trenýrkách. „Bylo to pro mě až moc oranžové, navíc se mně zhoršilo prostorové vnímání,“ vysvětlil drobnou změnu. Zároveň však dodal, že svítivý dres má něco do sebe. „Pravdou je, že dostáváme méně gólů než v minulé sezóně,“ dodal.

Reklama