Hlavní obsah

Gallas zkritizoval spoluhráče a zřejmě přišel o kapitánskou pásku

Obránce William Gallas přišel podle francouzských médií o post kapitána fotbalistů Arsenalu. Jednatřicetiletý fotbalista totiž veřejně podrobil tvrdé kritice své spoluhráče, za což se jej rozhodl trenér Arséne Wenger potrestat. Podle některých informací byl Gallas dokonce vyřazen z kádru a s týmem vůbec neodjel k sobotnímu zápasu. Vedení klubu se odmítlo k věci vyjádřit.

Článek

Podle anglických médií si Wenger zavolal prostořekého kapitána hned po tiskové konferenci na důrazný pohovor, při němž mu oznámil, že s takovým přístupem se může s kapitánskou funkcí rozloučit. Navíc Gallas přijde i o dvoutýdenní plat, který činí zhruba 180 tisíc liber (asi 5,5 milionu korun). Původně dal kouč jedenatřicetiletému Gallasovi několik týdnů, aby jej o svých vůdčích schopnostech přesvědčil.

Francouzský hráč měl tým vést ještě v sobotním utkání s Manchesterem City, jenže po odjezdu londýnského týmu k zápasu přišel server France Football s tvrzením, že Gallas ve výpravě zcela chybí a byl vyřazen z kádru. Pásku údajně převezme Gael Clichy či brankář Manuel Almunia. "Všechno se zrychluje a pro jednoho hráče je čím dál těžší unést všechnu zodpovědnost. Budeme muset vůdčí role víc rozdělit, jeden člověk to na hřišti už nezvládne," řekl Wenger.

Na Gallasovu kritiku reagovali s nevolí i ostatní hráči. Útočník Emmanuel Adebayor už novinářům oznámil, že on i zbytek týmu si přeje za kapitána záložníka Fábregase. "On má ten správný charakter, je to dobrý člověk. Do budoucna by měl převzít pásku on," řekl novinářům Adebayor. S kritikou Gallasova chování přispěchala i legenda Arsenalu Nigel Winterburn.

Trenér Arsenalu o tom, že Gallasovi vezme kapitánskou pásku, neuvažuje poprvé. V minulém ročníku Premier League po remíze s Birminghamem se zkušený bek málem porval s fanoušky a po skončení zápasu několik minut uraženě seděl ve středovém kruhu. Tehdy Wenger prohlásil, že se volbou kapitána bude zabývat až po sezoně, ale Gallas nakonec opět dostal důvěru.

Gallas ve své kritice sice nikoho nejmenoval, bulvárním médiím to ale jako základ ke spekulacím stačilo. Podle deníku Sun si pro sebe Gallas nechal jména Thea Walcotta a Robina van Persieho, kteří se měli o poločase zápasu s Tottenhamem v kabině málem poprat. Právě o Van Persiem se nejčastěji hovoří jako o nejmenovaném "o šest let mladším" hráči, který má s většinou týmu i se samotným Gallasem otevřené spory.

Do rozruchu kolem Arsenalu navíc nečekaně vlétla i čerstvě vydaná Gallasova autobiografie, v níž otevřeně popisuje velmi podobné problémy i ve francouzské reprezentaci. "Něco se změnilo, letos na Euru vypadali mladí hráči úplně jinak. Sebejistí, namyšlení, přitom ještě ničeho nedosáhli. Jednomu jsem něco vyčetl, načež mi opáčil, abych zmlknul," napsal Gallas.

Reklama

Související témata: