Hlavní obsah

Liverpool podpořil odsouzeného fanouška, trestu ale unikl

LIVERPOOL

Vedení fotbalového Liverpoolu riskovalo disciplinární trest za zatahování politiky do fotbalu, nakonec mu ale unikne. V pondělním zápase s West Hamem povolilo vedení Liverpoolu choreografii na podporu zřejmě neprávem odsouzeného mladíka, hráči si navíc na rozcvičku vzali trička se stejným poselstvím.

Článek

Anglická Fotbalová asociace (FA) chtěla incident vyšetřovat a požádala klub o vysvětlení, nakonec ale od trestu ustoupila.

Jméno mladíka, jehož jméno z mozaiky barevných papírů kotel stvořil, totiž v Liverpoolu vyvolává hodně silné emoce. Dnes dvaadvacetiletý Michael Shields, odmalička velký fanoušek klubu, se cestou z vyhraného finále Ligy mistrů v Istanbulu v roce 2005 zapletl v bulharské Varně do potyčky, jejímž výsledkem byl těžce zraněný číšník. Muž sice přežil, podle informací bulharského tisku ale má zdravotní následky.

Bulharský soud Shieldse odsoudil k patnácti letům nepodmíněně, i když podle všech svědectví v době incidentu dávno spal ve svém pokoji. Vzápětí se navíc k vině přiznal jiný fanoušek, tehdy dvacetiletý elektrikář Graham Sankey. Shields byl po 18 měsících v bulharském vězení předán do své vlasti a dosáhl zkrácení trestu na deset let. Veškeré snahy o jeho amnestii ale zatím vyzněly do prázdna; i když k ní letos v dubnu svolila i bulharská vláda.

Obrovská mozaika

Liverpoolský kotel si proto v pondělí připravil obrovskou mozaiku z barevných papírů, které se složily v nápis "Pusťte Michaela, teď hned!", tentýž slogan na sobě měli před zápasem i všichni hráči.

Letos už byl za veřejnou podporu odsouzeného kamaráda potrestán hráč druholigového Ipswiche David Norris, který musel zaplatit pět tisíc liber (asi 150 tisíc korun), v roce 1997 zase dostal poloviční pokutu za gólové oslavy s tričkem na podporu propuštěných liverpoolských dělníků útočník Robbie Fowler.

Tentokrát ale svaz přece jen oko přimhouřil. "Chápeme, že je to velmi emotivní záležitost. Vyslechli jsme si vyjádření klubu a nebudeme proti němu vyvíjet žádná další opatření. Stačí, že klub vyjádřil pochopení," uvedla dnes ve svém prohlášení FA.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články